"Suntem în Instanbul. Este un oraș în care am mai avut de-a face cu atentate pe diferite categorii. Este vorba de un fenomen terorist care se întâmplă în toată lumea, în special în statele angrenate împotriva organizației Stat Islamic (...) Până recent, în Egipt și Turcia erau evitate aceste zone (n.r - cele turistice). Cei care atacau încercau să atace ori zone de autoritate, ori ținte directe guvernamentale, niciodată zone turistice. Aici e schimbarea majoră care s-a făcut. Este un atac și la adresa prestigiului Turciei, deși, din nou, în Turcia se întâmplă foarte des aceste atacuri", a declarat Iulian Chifu.
"Turcia e un partener obligatoriu pentru UE (...) Turcia e statul prin care, geografic vorbind, refugiații din Siria traversând-o ajung, eventual, către Uniunea Europeană. Există pași importanți făcuți și pentru securizarea frontierelor. Probabil negocierile bilaterale vor duce la aplatizarea diferențelor dintre cele două părți și la stabilirea unei abordări comune și în ceea ce privește Siria", a mai spus Chifu.
În ceea ce privește modul în care autoritățile de la Ankara au ales să comunice, în acest caz, Chifu a explicat:
"În general, în momente de criză, comunicarea se face de către responsabilul respectiv. De aceea se și evită alte categorii de comunicare până în momentul în care nu se identifică cine a făcut, care sunt complicii. Este natural ca asumarea responsabilității de a comunica să revină și persoanei responsabile de rezolvarea crizei în fața publicului. În general, cea mai mare greșeală în criză e să spui ceva ce știi că nu e adevărat. Vorbim despre un neadevăr sau o nuanțare. În criză întotdeuna există un singur comunicator, nu contează poziția".