”Dacă Cioloș a pornit un proiect politic propriu, asta nu are ce să fie rău. În calitate de consumator, prefer o bogăție a ofertei. Cu cât mai multe variante la îndemâna celor care au interes în politica din România, cu atât ma bine. Din eșecul mariajului Cioloș -PNL și din eșecul guvernării Cioloș, el a avut ocazia, fiind încă tânăr în politică, să învețe lucruri și să le foloească. E un om pe care continui să-l prețuiesc”, a afirmat Crin Antonescu.
Politicianul a precizat că nu va participa la Congresul PNL de sâmbătă, deoarece prezența sa ar alimenta ”comentarii nesfârșite” și ”lanțul ipotezelor”.
”Nu voi participa la congresul PNL, deoarece sunt în situația să fac chiar numai ce-mi place, în domeniul politicii. Nu am nici dorința, nici dorul, nici plăcerea să particip la acest congres. Nici când ești foarte clar nu se pot evita comentariile nesfârșite și lanțul ipotezelor. O prezență a mea la Congres ar alimenta aceste lucruri. PNL este atât cât este fără mine. Nu are niciun rost pentru PNL să exitse astfel de forme de parazitare mediatică sau de neînțelegeri. Doresc ca acest partid să aibă șanse, să aleagă un conducător bun, dar nu înseamnă că mi-e dor de el. Nu doar s-a încheiat epoca Crin Antonescu în PNL. Este mult mai sigur că s-a încheiat epoca PNL în viața lui Crin Antonescu. Ceea ce s-a întâmplat vreme de 25 de ani - ca această lume, această familie, acest grup de oameni, mănunchi de preocupări să fie în centrul vietii mele - s-a încheiat”, a mărturisit Antonescu.
Politicianul consideră că cei trei candidați la președinția PNL sunt exponenții a trei generații de lideri.
”Cataramă a fost liderul de facto într-o perioadă complicată, în '95 - '96 - '97, până la așzarea la putere a Convenției Democratice. Cataramă a fost chiar exclus din partid la un moment dat. Eu l-am considerat benefic discursului, chiar dacă extrem în anumite puncte. Omul are un rol important în PNL.
Orban este într-o generatie intermediară, iar Bușoi este noul val, format din oameni care sunt de mult în PNL, o generație care din păcate a fost puternic zdruncinată - generație de oameni buni, capabili, precum Boureanu, care era un tânăr care promitea mult, un politician cu personalitate”, a afirmat Antonescu.
În opinia sa, Cristian Bușoi reprezintă această generație suficient de tânără ca sa dea promisiuni de viitor și suficient de experimentată pentru că a văzut și a trăit toate întâmplările agitate ale PNL.
Dacă ar trebui să aleagă între Ludovic Orban și Cristian Bușoi, Antonescu afirmă că l-ar alege pe Bușoi la șefia PNL.
”Atunci când ai de ales între doi oameni, faci bilantul a ceea ce consideri că sunt calități, defecte, avantaje, dezavantaje. Orban este un coleg de care mă leagă multe, dar despre care cred că nu trebuie să fie în acest moment președinte al PNL. Cred că acum, în 2017, trebuie altceva. Am spus-o în 2014-2015 că Orban mi se părea alegerea firească, atunci când a câștigat Gorghiu.
În legătură cu Bușoi, liderul PNL susține că există o realitate care-i poate înșela pe unii. Îl consideră pe acesta un om cu multă personalitate, ”cu multă știință de carte”, un om care a pendulat intens și de mulți ani între Bruxelles și București și a fost implicat foarte bine în viața politică internă. ”L-am văzut în situații complicate, în care n-a fugit și nu s-a ascuns”, a explicat fostul lider PNL.
Referitor USL, Crin Antonescu susține că a luat decizia de a pune capăt alianței asumându-și riscul de a-și pune capăt propriei cariere politice.
”Am făcut USL, dar i-am pus și capăt când nu mai exista o altă soluție. Tot felul de domni și doamne care nu contează se războiesc în continuare cu mine că am făcut USL și am târât PNL în alianță cu PSD. Uită să spună că perfect conștient de riscul major - finalul carierei mele politice - am pus capăt USL. Nu se întreabă ce se întâmpla dacă, pe soluția comodă, mergeam până în toamnă”, a mai afirmat Antonescu.