"Tot ceea ce pot să vă spun eu acum este că sper ca astăzi (luni - n.r.), în deciziile pe care le vom lua la această reuniune a USL, să consemnăm, să consfinţim faptul că vrem să continuăm împreună şi vrem să reuşim. Eu cred că avem toate elementele pentru a continua, eu cred că avem toate elementele pentru a reuşi, e nevoie doar de voinţă politică şi de corectitudine politică. Corectitudine în raport cu nişte principii pe care toţi le recunoaştem şi ni le-am asumat, corectitudine în raport cu aşteptările alegătorilor noştri, corectitudine între parteneri şi sunt optimist în această privinţă", a declarat Antonescu.
Liderul PNL a evitat să comenteze decizia USL privind nominalizarea în protocolul alianţei a candidatului USL la prezidenţiale sau cea a organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei la aceeaşi dată cu alegerile europarlamentare.
El a precizat că deciziile luate în USL vor fi anunţate la finalul reuniunii.
Liderii USL au discutat, duminică seară, în cadrul unei întrevederi în format restrâns, despre candidatura la alegerile europarlamentare pe liste comune, precum şi despre gradul în care protocolul USL va suferi modificări, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din USL.
În cadrul discuţiilor la care au luat parte premierul Victor Ponta, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi Crin Antonescu însoţit de Radu Stroe şi Eduard Hellvig, a fost ridicat subiectul candidaturii pe liste comune la europarlamentare de către liderii PSD. În schimb, liberalii au cerut răgaz de o săptămână pentru a oferi un răspuns clar şi oficial al PNL, dacă susţine această variantă.
Totodată, liderii USL au abordat subiectul modificărilor propuse de PNL la protocolul USL. Crin Antonescu a cerut ca discuţiile să vizeze clar doar completarea acordului politic, dar nu şi renegocierea ponderilor guvernamentale, au precizat sursele citate. De altfel, pe marginea modificărilor aduse protocolului USL se va discuta şi luni dimineaţă, într-o reuniune oficială a celor două partide.
De asemenea, liderii USL au mai discutat pe marginea calendarului privind modificarea Constituţiei, a paşilor pentru corectarea Legii descentralizării, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, precum şi asupra viitoarelor modificări aduse Codului penal şi legilor integrităţii.
Alegerile prezidenţiale din acest an ar urma să fie organizate "undeva în luna noiembrie", astfel încât noul preşedinte să îşi poată începe activitatea imediat după 21 decembrie, când expiră mandatul prezidenial al lui Traian Băsescu, a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Surse din USL au declarat, pentru MEDIAFAX, că liderii Uniunii au decis, duminică seară, într-o reuniune informală, organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%.
Ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, a confirmat, luni dimineaţă, înaintea şedinţei USL, informaţia privind decizia USL de organizare a referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu europarlamentarele.