GUVERNUL PONTA 3. "E un moment destul de special, pentru mine cel puţin (...) Nu e prima oară când vorbesc din postura de membru al opoziţiei, şi totuşi, ceva nou, ceva special există", a spus Antonescu, la începutul discursului său în plenul reunit al Parlamentului.
"Îl ascultam pe domnul prim-ministru, acelaşi din decembrie 2012, invocând un program, acelaşi din 2012, spunându-ne aceleaşi vorbe frumoase, ispititoare, convingătoare. Înţeleg că sunt oameni, parlamentari, partide, cetăţeni tentaţi să le creadă", a continuat liderul PNL.
Antonescu a precizat că el şi PNL nu mai pot crede vorbele premierului, pentru că le-au crezut o dată, le-au votat o dată, le-au învestit cu toată încrederea.
"Nu putem astăzi, oricât am avea de-a face cu aceeaşi persoană, oricât ar fi de neschimbat programul de guvernare şi oricât de frumoase ar fi cuvintele premierului, să-l credem", a adăugat Crin Antonescu.
"PNL nu va da votul acestui guvern reformulat, va vota împotriva sa", a precizat liderul PNL, menţionând şi motivele acestei atitudini.
El a spus că, în opinia liberalilor, "nu se încalcă niciun articol al Constituţiei", iar dacă va primi votul Parlamentului "va fi un guvern legal".
Crin Antonescu a susţinut însă că "va fi un guvern profund ilegitim din punct de vedere electoral şi politic".
"Deşi ni se spune că programul a rămas acelaşi, noi, cei din PNL, ştim cam totul şi despre intenţiile şi despre capacitatea domnului Ponta şi a PSD de a respecta acest program. Ştim foarte bine, pentru că, în toată această perioadă în care ne-am aflat împreună la guvernare, PNL s-a bătut pentru respectarea programului de guvernare, a oprit atâta vreme cât a fost în interiorul Guvernului şi în interiorul majorităţii câteva acţiuni şi iniţiative ale primului ministru şi ale PSD împotriva spiritului şi chiar literei programului de guvernare", a susţinut Antonescu.
Liderul PNL a precizat că liberalii au împiedicat o "mărire inacceptabilă de impozitare cu aşa-zisa taxă de solidaritate", dar şi adoptarea legii amnistiei şi graţierii "care nu avea nimic comun cu declaraţiile şi cu intenţiile asumate".
"Am împiedicat trecerea pe sub mână a proiectului Roşia Montană, în formula dictată şi cumpărată de Gold Corporation şi condamnată sever în programul electoral şi în campania electorală", a mai spus Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a menţionat că liberalii au împiedica o posibilă descentralizare a poliţiei şi marile porturi.
"E foarte clar că, din punctul nostru de vedere şi după această experienţă, nu avem niciun temei să acordăm încredere nici intenţiei şi nici capacităţii acestui nou Guvern, acestui vechi premier, de a respecta spiritul şi prevederile programului de guvernare", a mai susţinut Antonescu.