"Eu am numit această afacere escrocheria deceniului, închisă exact acum 10 ani de fostul premier Adrian Năstase şi curăţat de noul premier Ponta cu un memorandum fictiv prin care se reunuţă la drepturile statului român de a încasa 600 de milioane de dolari datorie de la această companie. Am vorbit mult despre această problemă în Parlamentul României. Acum, discutăm despre redevenţe pentru că exact pe perioada celor 10 ani schema de fiscalizare a producţiei şi exploatării de petrol în România a fost blocată, la un nivel redus. Legea minelor e din 2003, legea petrolului e din 2004. Redevenţele şi pentru ţiţei şi pentru gaze sunt undeva între 3,5 - 13,5 procente, în funcţie de cantitatea de zăcământ produs, de 3,5 ori mai mici decât în Ungaria. Ajungem la următoarea situaţie: în prezent nivelul redevenţelor din România şi cota unică de 16% face din ţara noastră una dintre statele lumii unde e cel mai convenabil să extragi petrol. Atenţie, petrolul este o resursă neregenerabilă. Se epuizează. Din redevenţe, statul român a încasat 1,4 miliarde lei, iar provitul OMV Petrom a fost de 1,1 miliarde euro. Adică de patru ori mai mult", a spus Andreea Paul.
Deputatul PDL a mai arătat că renegocierea redevenţelor are loc în "totală secretomanie".
"Renegocierea acestor redevenţe are loc într-o totală secretomanie. premierul Ponta ne-a promis la mijlocul verii trecute că în acest an vom avea noi redevenţe fixate la nivelul mediu european. Adica semnificativ ridicate. Domnul Nicolescu spune că "mai stăm puţin să ne gândim, mai bine după alegerile prezidenţiale, şi nu înainte". Dar iată că ne apropiem de finalul anului 2014 şi nu există nici măcar o brumă de predictibilitate în zona taxării şi a redevenţelor", spune Paul.
"Renegocierea redevenţelor nu va avea impact pe contractele de concesiune existente care se încheie între 20-30 de ani. Ele vor viza cu prioritate noile acorduri de exploatare", a mai atras atenţia Andreea Paul.