"Sunt sigur ca oamenii seriosi de aici inteleg ca acest gen de dezvoltare a unui sistem strategic va 'costa' anumite contramasuri", spune diplomatul rus.
Malginov spune ca, atunci cand a venit la Bucuresti, scopul sau a fost sa puna pe primul loc cooperarea, pe baze economice, culturale, umanitare, politice, si pe aceste baze sa se dezvolte o cooperare coerenta intre cele doua tari, la care sa fie adaugate si chestiunile sensibile: istorice, politici practice, strategice si asa mai departe.
"Nu am reusit sa schimbam aceste lucruri si aceasta ramane o sarcina de indeplinit pentru succesorul meu si politicienii din ambele tari", adauga diplomatul.
El spune ca foarte complicat a fost ca in ultimii doi ani si jumatate sa nu se produca degradarea completa a relatiilor bilaterale.
"A existat pericolul ca s-ar putea opri tot. Pentru ca de exemplu aici, sunt ambasador in Romania, a existat un grup destul de mare de oameni influenti care au incercat sa impuna taierea completa a relatiilor dintre Romania si Federatia Rusa. A fost complicat, dar am reusit sa pastram anumite canale de comunicare. Avem relatii intre ministerele noastre de Externe, avem relatii intre organizatii ale societatii civile, intre universitati, intre comunitatile stiintifice si asa mai departe. Aceste canale de comunicare si aceasta structura a relatiilor ramane si sper ca va ramane si in viitor. De asemenea, complicata a fost si perceptia mea personala. La inceput am avut foarte multi parteneri, sa spun oameni care considerau ca pot deveni partenerii mei, ai nostri (ai Rusiei - n.red.) si asa mai departe. Dar cand au venit vremurile grele, o parte dintre ei au disparut", afirma ambasadorul Rusiei, citat de ziare.com.