La rândul său, ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a arătat că este dezamăgit de votul dat în Parlament şi că nevinovăţia se stabileşte în sala de judecată, scrie News.ro.
Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a spus, marţi, când a fost întrebat care este opinia sa despre decizia senatorilor de a respinge cererea DNA de efectuare a urmăririi penală faţă de Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă, că nu poate să comenteze cazuri individuale, dar că "este un principiu important, în democraţie, acela că legea trebuie să fie egală pentru toţi".
Paul Brummell a amintit şi de o recomandare privind ridicarea imunităţii parlamentarilor, făcută într-un raport al Mecanismului de cooperare şi verificare.
"Amintesc că, într-un raport privind Mecanismul de cooperare şi verificare, a fost o recomandare că trebuie să fie stabilite principii clare în ceea ce priveşte deciziile din Parlament, în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii pentru parlamentari şi sper ca această recomandare să fie discutată în Parlament”, a spus ambasadorul britanic în cadrul unei conferinţe privind anticorupţia în sectorul de business.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a declarat, la aceeaşi conferinţă, că e dezamăgit de votul senatorilor în cazul Oprea.
"Ambasada mea şi-a exprimat întotdeauna părerea că nimeni nu trebuie să fie peste lege. Stabilirea vinovăţiei sau nevinovăţiei se face în sala de judecată, nu în Parlament. Ne exprimăm dezamăgirea că Parlamentul i-a dat imunitate domnului Oprea”, a spus Hans Klemm.
Conferinţa privind măsurile anticorupţie din sectorul de business a fost organizată de europarlamentarul Monica Macovei şi susţinută de Ambasada Marii Britanii, Ambasada Statelor Unite ale Americii, precum şi de Camera de Comerţ Româno-Britanică.
Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”împotriva” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.