În ceea ce privește investitorii francezi în România, Francois Saint-Paul a arătat că aceștia nu sunt atașați de viața economică autohtonă, ci de "țară, în ansamblu".
"Avem rădăcinile într-o istorie comună. Nu ne unește doar politica, ci ne unesc și cultura și limba", a spus ambasadorul.
În acest context, Francois Saint-Paul a amintit de atacurile de la redacția Charlie Hebdo, de la începutul anului.
"Aș vrea să mulțumesc întregii Românii pentru solidaritatea în momentele care ne-au îndoliat țara", a adăugat Francois Saint-Paul.
Totodată, ambasadorul a vorbit despre statul de drept, precizând că "un efort al tuturor instituțiilor este necesar" în vederea garantării sale.
"Nu există libertate fără stat de drept. Este valabil pentru România în aceeași măsură în care este valabilă pentru orice altă țară. Justiția nu este suficientă. Un efort al tuturor instituțiilor este necesar, un efort al tuturor este necesar. (...) Statul nu este clasa politică. (...) Administrația trebuie eliberată de politizare pentru a aplica politicile", a adăugat Francois Saint-Paul.
Pe de altă parte, referindu-se la situația Greciei, în prezent, în Uniunea Europeană, ambasadorul a susținut că "Grecia are nevoie de Europa în aceeași măsură în care Europa are nevoie de ea".
Ambasadorul a vorbit și despre faptul că recepția de anul acesta se desfășoară sub auspiciile conferinței Paris Climat, care va avea loc în decembrie. Referitor la responsabilitatea față de mediul înconjurător, ambasadorul a spus:
"Nu există un plan B, cum nu există o planetă B".
Printre invitații recepției de marți s-au numărat vicepremierul Gabriel Oprea, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, președintele CCR, Augustin Zegrean, și foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu.