Alexandru Cumpănaşu, directorul AID, l-a întrebat pe ministrul Afacerilor Externe:
"Domnule ministru, ce facem cu Rusia? Mi se pare că retorica a mai scăzut din partea rusă, cel puţin de România cel puţin, acea atitudine agresiva pe care o intalneam cand vorbeati de domnul Aurescu 1...Am vazut ca a lasat-o mai moale, dar nu imi e clar daca din cauza problemelor cu Turcia sau ale celor din Orientul Mijlociu sau au considerat ca trebuie sa fie mai prietenosi, dar va intreb foarte deschis, e trecuta si in strategia nationala de securitate...cum vede Rusia acest fapt?".
Lazăr Comănescu a explicat: "Este evident că relaţiile internaţionale nu se pot baza pe relaţii care ies din cadrul dreptului internaţional, al respectării unor principii consacrate şi care au arătat că atâta timp cât sunt respectate ele asigura o atmosfera de cooperare.
Exista aceasta preocupare de a gasi modalitati chiar si in situatii dificile, mai complicate, mai dense, mai adversariale, formulele de dialog, ele trebuie gasite....Atata timp cat si din partea cealalta se revine la un comprtament care este in consonanta cu aceste reguli si principii de drept international. Suntem parte a Aliantei Nord-Atlantice, suntem parte a UE si stiti foarte bine ca exista pozitii si decizii stabilite la acest nivel si vreau sa va spun ca Romania a fost unul dintre actorii importanti care au contribuit la formarea acestor decizii".