„Această măsură de amânare a ratelor a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție a fost luată decizia să intrăm cu ea în implementare cu OUG pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o face, fiecare dintre cetățeni.
Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit... Nu e o scutire de plată, e o amânare de plată”, a spus Adrian Câciu.
„Schimbarea de paradigmă față de moratoriu din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor / familie sau creșterea costurilor / companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii o să fie referința la costurile referitoare la utilități, pentru că ne situăm și la costul privind prețurile la energie și combustibil.
Procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă, dar acesta e sistemul agreat cu sistemul bancar. Această ordonanță o să fie aprobată și de BNR”, a spus Adrian Câciu.