”La 16 ani, un tânăr din România are dreptul legal să se căsătorească și să se angajeze. Tot începând cu 16 ani, un tânăr poate răspunde penal pentru faptele sale. Vârsta de 16 ani vine cu drepturi și obligații egale cu ale unui adult, cu o excepție: dreptul la vot. Aceasta este, în opinia mea, o inechitate pe care ar trebui să o eliminăm, dacă vrem să fim corecți față de generația tânără, dar și să o responsabilizăm.
Scăderea vârstei legale de vot este o temă de gândire pentru societatea noastră și pentru clasa politică, o temă pe care PNL a mai ridicat-o anterior, în comisia de revizuire a Constituției.
PNL are încredere în tinerii din România. Vă propun, încă o dată, să le oferim rolul pe care îl merită în societatea noastră”, a scris Alina Gorghiu.
Aflat la Iaşi pentru a lua parte la reuniunea zonală a partidului pe Regiunea I Nord-Est, Gabriel Oprea a spus că formaţiunea politică pe care o reprezintă este un partid al generaţiei tinere, cu foarte mulţi membri tineri.
"Vrem să introducem votul de la 16 ani. Este iniţiativa din 2010 a senatorului Toma (Ion Toma-n.r.). Considerăm că, dacă de la 16 ani tinerii sunt impozitaţi, atunci când lucrează legal, pot să îşi marcheze viitorul", a spus Gabriel Oprea.
El a spus totodată că UNPR sprijină tinerii prin intermediul unor proiecte precum 'Primul loc de muncă', dar şi categoriile sociale mai puţin avantajate, prin taxa de solidaritate.
"Avem şi legea primului loc de muncă, în care statul ajută societăţile care angajează tinerii care termină o formulă de şcoală, tinerii între 16 şi 29 de ani. Cred că e important să îi ajutăm pe tineri. Este o lege foarte importantă şi credem că vom avea votul politic de la toate formaţiunile politice să trecem această lege", a mai spus Gabriel Oprea.