Prima alianță a orașelor din România s-a semnat la Timișoara. ”AVE” sau ”Alianța Vestului” este formată din Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca. Edilii celor patru orașe au declarat pentru Realitatea TV ce doresc de la această alianță și dezmint acuzațiile că ar vrea să "rupă" Vestul țării de restul teritoriului.
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, la Realitatea TV, că principalul motiv al alianței este atragerea de fonduri, nu scindarea teritorială.
“Avem probleme legate de mobilitate, de dezvoltarea urbană, în ceea ce privște investițiile. Vrem mai multe fonduri pe care să le aducem în țară. Inițiativa noastră este pentru a ne ține românii acasă, pentru a ne crește calitatea vieții. Inovarea reprezintă unul dintre avantajele celor patru orașe și avem posibilitatea de a dezvolta integrat, pentru investiții și locuri de muncă. Avem potențial și sansa de a ne ține copiii acasă. Dacă avem orașe mai dezvoltate, vom reuși să ne ținem copiii și nepoții acasă, să aibă grijă de noi.
Vrem ca tinerii să nu mai plece și să-și caute de munca în afara țării. Vrem să atragem bani de la UE pentru dezvoltarea țării. Regiunea de vest a României, prin particularitățile ei, poate aduce plus valoare țării.
România, din nefericire, nu a reușit, până acum, să facă o reformă administrativă a țării, care să pună în valoare regiunile de dezvoltare. Noi încă funcționăm după legea administrativă din anul 1968. Este nevoie de descentralizare. Pierdem șansa de a utiliza motoarele de dezvoltare, pentru că suntem mult prea dependenți de centru.
Există foarte multe modele de a rezolva problemele între administrațiile noastre.
Avem în vedere, ca pas următor, deschiderea unei reprezentanțe directe la Bruxelles. Vrem ca parteneriatul cu UE să nu fie modificat deloc. Orice întărire a lgăturilor între Uniune și țara noastră la Bruxelles este binevenită", a spus Emil Boc.
La rândul său, Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a declarat, la Realitatea TV, că zonele de dezvoltare au nevoie de putere administrativă, care poate fi dobândită doar prin descentralizare.
"Eu, ca român, nu voi face niciodată vreun pact împotriva României. Țara noastră va fi bogată doar atunci când toate zonele țării vor fi bogate. Avem nevoie de putere, iar asta se face prin descentralizare. La Punctul 3 avem obiective ce pot fi puse în aplicare prin zone de dezvoltare. Există deja un astfel de model, cel al Zonei Delta Dunării, pe care îl putem aplica și la Alianță. Acestea se numesc investiții teritoriale.
Avem nevoie de autostradă, pentru că aceasta ne va aduce bani de investiții. Vă dau exemplul Constanței, care în perioada 2008-2012 a avut PIB sub media europană, iar după inagurarea Autostrăzii Soarelui, PIB-ul a înregistrat o creștere de 50%.
Guverul trebuie să fie bucuros de ceea ce facem noi, pentru că prin astfel de echipe, România va putea atrage mai mulți bani de la UE.
Acum 15 ani, românii plecau în masă, la muncă în Ungaria, iar în prezent, în fiecare zi vin 1.200 de maghiari să muncească în Arad. Pe viitor, am convenit că o să comunicăm și să venim doar cu fapte, pentru că cei care au atacat alianța noastră au avut doar motive politice", a spus Falcă.