ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. În contestaţia formulată de PNL se arată că Protocolul de constituire a Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC nu reprezintă protocolul unei alianţe electorale, ci al unei alianţe politice, structură reglementată în mod expres prin prevederile Legii 14/2003, a partidelor politice.
Potrivit articolului 7, alineatul 1 din Legea 33/2007, "partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale se pot asocia între ele numai la nivel naţional, pe bază de protocol, constituind o alianţă electorală, în scopul participării la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European".
În contestaţia PNL sunt invocate şi dispoziţiile articolelor 6.3 - 6.7 din protocol, care conţin prevederi referitoare la situaţii ulterioare alegerilor europarlamentare, alianţa având, de fapt, un scop mult mai larg decât acela de a participa la alegerile europarlamentare: susţinerea unui anumit candidat la preşedinţia Parlamentului European, aderarea la un anumit grup politic, colaborarea, consultarea şi stabilirea acţiunilor comune în cadrul activităţilor comune din Parlamentul European, Parlamentul României, Guvernului României şi la nivelul autorităților administrației publice locale.
"În mod concret, situaţia prezentată întruneşte condiţiile de existenţă ale unei alianţe politice, structură care este reglementată, în principal, de art. 28 şi urm. din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice: «(1) Partidele politice se pot asocia pe baza unui protocol de asociere, constituind o alianţă politică. (2) În protocolul de asociere a partidelor politice într-o alianţă politică trebuie să se menţioneze denumirea integrală şi denumirea prescurtată ale alianţei politice, precum şi ale partidelor politice componente, semnul permanent al alianţei, obiectivele alianţei, modul de organizare şi factorii de decizie»", se mai arată în contestaţie.
În documentul transmis instanţei se mai arată că Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC este o alianţă politică, iar înregistrarea la Biroul Electoral Central a avut drept scop eludarea procedurilor impuse de Legea 14/2003 a partidelor politice, pentru că, în mod concret, obiectivele acestei structuri politice exced cadrului delimitat de participările la alegerile europarlamentare.
Referitor la solicitarea de respingerea protocolul de constituire a alianţei electorale, PNL arată că acesta a fost depus tardiv, după expirarea termenului prevăzut de lege şi, astfel, nu poate produce efecte juridice.
În contestaţie se mai arată că articolul 7, alineatul 2 din Legea 33/2007 statuează că "protocolul de constituire a alianţei electorale se depune la Biroul Electoral Central în termen de 48 de ore de la înfiinţarea acestuia". BEC a fost înfiinţat la 28 februarie 2014 şi, conform articolului 181, alineatul 1, punctul 1, raportat la alineatul 2 al aceluiaşi articol din Codul de Procedură Civilă, termenul limită de depunere a protocolului era 03.03.2014, ora 24.00.
"Protocolul a fost depus în data de 04.03.2014 (după prânz), deci în afara termenului legal", se precizează în contestaţie.
Biroul Electoral Central a aprobat, miercuri, înregistrarea alianţei electorale PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, după ce iniţial BEC a respins solicitarea de înregistrare a alianţei Uniunii Social Democrate.
BEC a acceptat solicitarea pentru înfiinţarea Alianţei electorale PSD-UNPR-PC şi a protocolului de funcţionare a acestei alianţe.
Reprezentantul PNL în BEC,Theodor Nicolescu, a declarat pentru MEDIAFAX că decizia Biroului Electoral Central va fi contestată de liberali, deoarece încalcă normele şi procedurile prevăzute de lege.
"Vom contesta decizia BEC în cazul alianţei PSD-UNPR-PC la Înalta Curte, pentru că ea a fost depusă la mai mult de 48 de ore de la înfiinţarea BEC, termen care este prevăzut de legea pentru europarlamente", a declarat Nicolescu.
Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a alianţei electorale USD, formată din PSD, UNPR şi PC.
Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru MEDIAFAX că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale Uniunea Social Democrată este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile din 1996 pentru Parlament.
El a precizat că este vorba despre încălcarea articolului 7 alineatul 1 din Legea 33/2007 privind alegerile europarlamentare.
Decizia a fost contestată de PSD şi PC la instanţa supremă, care miercuri a decis că alianţa electorală USD nu poate fi înfiinţată.
Atât avocaţii, cât şi procurorul prezent la şedinţa de judecată au cerut anularea deciziei BEC şi înfiinţarea alianţei USD.
Procurorul a susţinut că Legea 33/2007 permite înfiinţarea alianţei USD şi că motivul avut în vedere de BEC de respingere este unul eronat. El a precizat că BEC a avut în vedere, la luarea deciziei, o coaliţie politică, aşa cum era era definită de legea de la acea vreme, şi nicidecum o alianţă, aşa cum este prevăzută în Legea 33/2007.
Procurorul a mai spus că "nu se poate face confuzie privind coaliţia USD din 1996, care a fost înfiinţată la acea vreme cu scopul de a participa la alegerile naţionale, în vreme ce alianţa USD din 2014 vizează înfiinţarea pentru participarea la alegerile europarlamentare".
Astfel, procurorul a arătat că trebuie admise contestaţiile PSD şi PC şi, pe fond, înfiinţată alianţa USD.
Avocaţii celor două formaţiuni politice contestatoare au susţinut, la rândul lor, că decizia BEC prin care s-a respins înfiinţarea USD are un fundament greşit. Ei au menţionat, printre altele, că alianţa din 1996 a dispărut la fel ca şi partidele ce au format-o, inclusiv prin radierea din registrul partidelor politice.
Astfel, avocaţii au arătat că BEC le-a îngrădit partidelor un drept de folosinţă al numelui alianţei care, odată cu dispariţia vechii coaliţii, "a fost aruncat într-un soi de spaţiu public", astfel că poate fi refolosit în orice moment.
Termenul pentru depunerea protocolului de constituire a unei alianţe electorale este stabilit în 4 martie de HG pentru aprobarea calendarului pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.
Uniunea Social Democrată a fost o alianţă electorală pentru alegerile din 1996, formată de PD şi PSDR (Partidul Social-Democrat Român, parte a CDR până în 1992). USD s-a constituit pe 27 septembrie 1995. La alegerile parlamentare din 1996, USD a obţinut 23 de locuri în Parlament.