Într-un comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook, ALDE transmite că desfiinţarea SIIJ ar deschide calea către noi abuzuri în justiţie. ALDE solicită ca tema SIIJ să fie discutată exclusiv în Parlament.
"Ministrul Justiției se află în această funcție pentru a rezolva problemele din justiție, iar una dintre aceste probleme se referă și la gravele abuzuri care au avut loc în ultimii ani în România. De aceea, din punctul ALDE de vedere se impune păstrarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Dacă ministrul a constatat că există disfuncționalități în privința acestei Secții, obligația sa, ca deținător al acestui portofoliu, este, în primul rând, să identifice soluții concrete pentru rezolvarea acestora. Ministrul Justiției nu trebuie să aleagă calea facilă a desființării Secției Speciale, ci să găsească soluții pentru a îmbunătăți funcționarea acesteia!
Dacă dl Predoiu speră că prin desființarea Secției se vor șterge toate abuzurile la adresa magistraților, a oamenilor de afaceri, dar și a multor alți români, se înșeală. Desființarea Secției nu va șterge cu buretele dovezile abuzurilor, ci doar va lăsa drum liber pentru alte asemenea abuzuri.
Despre aceste abuzuri vorbesc chiar datele oficiale care nu pot fi trecute cu vederea. Recent, CSM a redactat și publicat în registrul intern motivarea Hotărârii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 225/2019, în care arată că DNA a pus presiune pe un număr de peste 1.900 de judecători (a se vedea https://jurnalul.antena3.ro/…/document-oficial-dna-a-pus-pr…). Numai la Înalta Curte de Casație și Justiție, 75 de judecători au fost vizați de anchetele DNA. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost înființată pentru ca aceste abuzuri să fie evitate. Secția care funcționa înainte în subordinea DNA era un real instrument de presiune asupra judecătorilor. Prin scoaterea ei de la DNA și plasarea sub coordonarea CSM s-a oferit independență acestei secții.
În consecință, ministrul Predoiu, pe lângă varianta facilă a desființării Secției, ar trebui să găsească și să prezinte soluții pentru eficientizarea acesteia. Această discuție privind Secția Specială trebuie să fie purtată în Parlament, sub nicio formă soarta ei nu trebuie să fie stabilită prin OUG sau asumarea răspunderii de către Guvern", transmite ALDE.