În vara anului 1914, când începea primul război mondial, oamenii sperau că totul se va termina până în pragul sărbătorilor de iarnă. Nu a fost așa, iar luptele s-au încheiat abia în 1918. Pacea în Europa, însă, a venit abia peste câteva decenii, după anii 80, odată cu prăbușirea ultimelor regimuri comuniste din Europa de Est și căderea Zidului Berlinului, a Cortinei de Fier, încheierea Războiului Rece și destrămarea Uniunii Sovietice - URSS. Marele Război al secolului al XX-lea a durat așadar 75 de ani, iar întoarcerea bombardamentelor în Europa s-a petrecut mult mai repede decât s-a crezut.
Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale susține că anii următori vor fi cu siguranță unii neliniștiți.
CÂND VA ÎNCEPE CEL MAI DEVASTATOR RĂZBOI AL LUMII
„Chiar dacă este greu de pronunțat și există tentația firească a negării perspectivei războiului, privind la scara istoriei nu putem înțelege decât că, mai devreme sau mai târziu, Al Treilea Război Mondial va avea loc, dacă nu cumva a și început. (...) Ucraina și Vestul i-au stricat lui Putin bucuria. La finalul a 10 luni de război, Kremlinul nu va avea nicio victorie de celebrat. Doar o bătălie de uzură cu Ucraina, în care Moscova a înregistrat pierderi grele. Înseamnă oare, odată cu acest eșec strategic al lui Putin în Ucraina, că am scăpat de Marele Război al secolului 21? Nicidecum. Amenințarea și riscul acestei mari confruntări cresc, de la o lună la alta”, spune Valentin Naumescu, în analiza publicată de spotmedia.ro.
UNDE va fi următorul MARE RĂZBOI? NU va avea loc în Ucraina
Dar Marele Război nu va fi în Ucraina, ci în Asia, notează Valentin Naumescu.
„Cel din Ucraina este un război lung. Ne este tot mai clar. Ceea ce nu știm cu certitudine este dacă se va transforma/extinde/complica sau nu, devenind Marele Război al secolului al XXI-lea, sau acela va fi amânat pentru alt deceniu, după 2030. (...) China nu se aștepta la războiul din Ucraina și, cel puțin în acest an, aventura războinică a aliatului său de la Moscova i-a cam încurcat socotelile mondiale, imaginea și reputația de mare putere care dorește să se afle de partea bună a istoriei, punând-o în situația dificilă și extrem de sensibilă de a face un balet diplomatic greoi, nedorind nici să condamne Rusia, nici să-și compromită expansiunea economică în Europa. (...) Pentru a obține supremația globală până în 2049, la centenarul triumfalist al Revoluției lui Mao, China comunistă va trebui mai întâi să-și dovedească superioritatea în fața SUA în Pacific, anexând Taiwanul și punând capăt lumii bazate pe sistemul garanțiilor de securitate americane. Va trebui să evite o criză economică internă majoră, care ar destabiliza-o social și politic”, potrivit profesorului Valentin Naumescu.
În urmă cu două luni, Xi Jinping a anunțat că țara lui își va consolida pregătirea armatei, sub pretextul că vine o nouă eră în care lumea suferă schimbări tot mai profunde.
„Pentru a evidenția hotărârea si poziția fermă a noului Centru Militar de Comandă de a implementa principiile directoare ale celui de al 20-lea congres național CPC și de a îmbunătăți pregatirea trupelor si instruirea lor pentru luptă”, anunța liderul chinez Xi Jinping în noiembrie 2022
În același timp, Casa Albă anunța că strategia actualului președinte american - Joe Biden se va concentra pe încercarea de a se impune în fața Chinei.
„I-am spus lui Xi ca urmaresc competiția, nu conflictul. Ce am vrut să-i transmit a fost sa stabilim unde sunt liniile noastre roșii. Să înțelegem ce crede el când invocă interesele critice ale Chinei”, declara Joe Biden, după întâlnirea cu liderul chinez din Bali, Indonezia, în 14 noiembrie 2022.
CUM AR PUTEA ÎNCEPE AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL
O variantă catastrofală care ar putea precipita lucrurile ar fi aceea în care Xi Jinping să repete greșeala strategică a lui Putin și să creadă că Statele Unite nu vor acționa. Momentul ar putea fi considerat optim pentru anexarea și ocuparea Taiwanului. Acela ar fi singurul context în care al Treilea Război Mondial ar putea izbucni până în 2030, atrage atenția profesorul Naumescu, relatează Realitatea PLUS.
„Pentru că, dacă vor porni la război să ia Taiwanul, chinezii vor fi înfruntați militar cu armament american. SUA vor înțelege că nu pierd doar o mică insulă, ci ar pierde astfel supremația în Pacific și apoi supremația mondială. (...)
Oricât ar părea Europa de complicată, de fragmentată și de amenințată de Rusia lui Putin, riscul unei conflagrații majore vine în acest secol din Asia, unde este liniștea dinaintea taifunului, iar temperatura începe să crească”, mai avertizează Valentin Naumescu în analiza despre condițiile ce pot aduce al Treilea Război Mondial.