Ministrul de Finanţe a afirmat că proiectul prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România, în PNRR, în programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării armatei române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale, în contextul războiului din Ucraina.
„Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede pe de o parte protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi au veniturile de până în 4.500 de lei, şi în acest scop avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copii”, a declarat ministrul Finanțelor.
Adrian Câciu a precizat că, pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, ca titlu de noutate, se introduce o reducere de 15% din impozit pentru a creşte şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală, dar şi pentru angajaţii care au copii, în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar.
„Pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei”, a spus oficialul.
Ministrul de Finanţe a menţionat că, în contrapondere, în proiectul de Ordonanţă există o serie de ajustări, pe partea de capital şi companii care în fapt nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconsersia unor facilităţi acordate în anumite zone, care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut.
„În acest moment, sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană şi în PNRR, dar şi de către o foarte mare parte a mediului de afaceri”, a spus ministrul Finanţelor.