Dinu Patriciu a murit marţi, la o clinică din Londra. Omul de afaceri avea 64 de ani. Unul dintre foştii moguli de presă ai României, dar şi politician şi filantrop, Patriciu a pierdut lupta cu cancerul. În 2012, făcuse un transplant de ficat, dar l-a răpus o infecţie pulmonară. În ultimele clipe, Dinu Patriciu a fost înconjurat de membrii familiei.
Dorin Chioţea: DINU PATRICIU era un personaj elegant, genul de boier cum rar mai vezi în ziua de azi
"Dinu Patriciu rămâne în bibliotecile oamenilor, până la urmă, prin Colecţia Adevărul. Era un personaj elegant, genul de boier cum rar mai vezi în ziua de azi. Un mogul atipic, nici nu prea-i plăcea terminologia de mogul, oligarh, genul de om care, când venea prin trust, lunea de obicei, stătea de vorbă cu toţi, mânca covrigi... Era un om nu foarte complicat la prima vedere, mi-a spus că nu a avut niciodată bodyguarzi. Mai umbla din când în când şi cu metroul... Personaj, nu glumă, cu o cultură generală extraordinară", îşi aminteşte Dorin Chioţea, fost redactor-şef la Adevărul Holding.
"Drama prin care a trecut Adevărul Holding este cauzată în primul rând de deciziile dânsului, dar şi de aceste alegeri foarte proaste de oameni care l-au ciugulit de bani, l-au furat", mai spune jurnalistul.
Călin Popescu Tăriceanu: DINU PATRICIU a excelat în afaceri!
"Am pornit împreună la drum ca să reclădim PNL. Nu aveam idee, la începutul lui 1990, ce va deveni PNL-ul, dar noi aveam câteva convingeri ferme, pe care le-am promovat împreună. Aveam foarte des discuţii teoretice despre modul în care trebuie să aplicăm principiile liberalismului pentru că România era într-o profundă schimbare şi ne loveam cu rezistenţa sistemului, care era chiar şi în cadrul PNL. Dinu Patriciu gândea şi avea o viziune. A luat distanţă de politică, s-a orientat spre afaceri, unde a excelat", a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat când s-a întâlnit ultima oară cu Dinu Patriciu, Tăriceanu a declarat: "Era ancorat foarte mult în afaceri, în ultima perioadă. Am vorbit înainte de transplantul de ficat. Locuia mai mult în străinătate. După ce a avut marele succes cu Rompetrol, a încercat să-şi dezvolte alte business-uri, avea proiecte foarte interesante. Era genul de întreprinzător care, chiar dacă ar fi pierdut totul, era în stare să pornească de la zero şi să reconstruiască. Avea capacitatea de a o lua de la capăt."
DINU PATRICIU a MURIT. Roşca Stănescu, despre ULTIMUL MESAJ al prietenului său - CUTREMURĂTOR
"Cel puţin parţial sunt pregătit să vă dezamăgesc, în urmă cu mai multe ore în sufrageria mea doi copii au amenajat un altar, pentru că nu mai eram capabil să vorbesc cu nimeni. Au făcut-o în amintirea naşului lor. Au făcut-o pentru legătura specială pe care au avut-o cu Dinu Patriciu, care i-a ţinut pe genunchi, a fost în fiecare vacanţă cu ei.
Aş vea să vă spun că Dinu Patriciu a fost un libertarian, nu a fost un liberal, a fost uriaş pentru că a gândit cu mult înainte. Această gândire libertariană este, după părerea sa, ceea ce a păţit el toată viaţa, a gândit prea mult în viitor. Când vorbea despre terapia de şoc în anii 90 nimeni nu pricepea nimic. Când s-a dus la aeroport şi a încercat să forţeze venirea mai devreme a Familiei Regale, nimeni n-a înţeles bine.
A fost un vizionar şi marea pierdere e că am pierdut un vizionar.
Vine dintr-o familie veche de liberali, de oameni de afaceri. Tatăl său a fost în domeniul energiei, a avut o rudă apropiată, cred că bunicul a fost viceguvernator al Băncii Naţionale. A avut o educaţie de familie extrem de solidă. L-am cunoscut când a devenit acţionar la Ziua, eu m-am dus la el şi recunosc că a vrut să influenţeze politica editorială, dar nu pot să nu recunosc că la primele obiecţii făcute ferm de mine, n-a mai intrat în politica editorială.
A fost împotriva struţocămilelor, termen aplicat de el politicii româneşti. A cerut ca partidele să alerge fiecare pe culoarul lui şi nu s-a întâlnit aici cu mine, pentru că eu am fost de acord cu aceste combinaţii politice. Patriciu a fost împotriva alianţei DA, împotriva desemnării lui Băsescu ca şi candidat prezidenţial. Băsescu l-a şantajat prin intermediul meu, sau a încercat să îl şantajeze, pentru că Patriciu nu se lăsa uşor şantajat. El nu ar fi fost de acord cu această alianţă, între PDL şi PNL, deşi a vorbit mulţi ani despre o coalizare a dreptei.".
Sorin Roşca Stănescu a vorbit şi despre marea pasiune a prietenului său, Dinu Patriciu şi a dezvăluit şi care au fost ultimele cuvinte, cutremurătoare, ale acestuia.
"Acum două săptămâni, când am vorbit cu el, era foarte lucid, deşi foarte slăbit, atârna pe un fir de argint....
Cea mai mare apropiere a lui Dinu cu copiii mei a fost în pictură, a pictat până când mâna nu i-a mai susţinut pensula. Are o galerie întreagă la Londra, lucruri colosale, se şi pregătea să deschidă o galerie. Asta ar fi făcut acum, dar mâna îi tremura.
L-am întrebat, la despărţire, ce să le spun prietenilor noştri, când vor întreba de el. Mi-a răspuns: "Spune-le adevărul, pentru că oricum va veni un certificat". Credeam că vorbeşte de un proces, dar vorbea, din nefericire, despre sfârşitul său. "
Crin Antonescu: DINU PATRICIU a iubit România. A fost un personaj extraordinar de complicat
"Speranţa mea e ca din aceste lucruri merită să ne rămână ceva. Dinu Patriciu a avut calităţi, a avut defecte, a fost un personaj extraordinar de complicat, a avut prieteni, duşmani, important e ca nouă, celorlalţi, să ne rămână aceste lucruri. A fost un om mare pentru că nu a fost doar un mare capitalist, un exemplu de mare succes economic, a fost un om foarte bogat, un om a cărui capacitate de a produce idei este atât de rară într-o lume ca lumea românească", mai spune Antonescu.
Avocatul lui DINU PATRICIU, Cătălin Dancu, despre TESTAMENTUL omului de afaceri
Avocatul Cătălin Dancu a vorbit despre Dinu Patriciu, în exclusivitate la emisiunea lui Rareş Bogdan, de la REALITATEA TV.
"Dinu Patriciu a însemnat mult în viaţa mea. Alături de Roşca Stănescu, 10 ani din viaţă au jucat un rol foarte important, acolo mi-am cunoscut şi soţia.
A fost unul dintre cei mai redutabili apărători ai drepturilor presei din România. Au existat sute de procese în care Dinu Patriciu, ca investitor, a acceptat să conducă această bătălie pentru ca jurnaliştii să fie liberi, să nu scrie cu teamă.
Patriciu e o chestiune de spirit: e singurul om care m-a învăţat să scot din vocabularul meu cuvintele "Nu se poate". A fost un vizionar care m-a ajutat în munca mea şi îi datorez mult.
Aşa cum l-am cunoscut, nu cred că a lăsat lucrurile nelmurite, sunt convins că există un testament, care lămureşte ce se va întâmpla cu copiii şi cu soţia. Sunt convins că împărţirea bunurilor face obiectul acestui testament. Era prea responsabil Dinu Patriciu şi cred că, imediat după funeralii, familia va cunoaşte care sunt dorinţele sale, referitor la avere. Nu ştiu ce se va întâmpla cu sechestrul pe unele proprietăţi. Veţi auzi diferite informaţii, dar sper ca lămurirea suspiciunii să fie rapid tranşată de copiii săi şi că nu vor întina scandalurile ulterioare memoria unui om căruia mulţi îi pot spune "mulţumesc".
DINU PATRICIU, AVENTURA UNEI VIEŢI. CINE a fost DINU PATRICIU: "Fericirea nu se cumpără!"
Născut într-o familie de petrolişti, Dinu Patriciu a cunoscut succesul în acelaşi domeniu. A fost primul capitalist al ţării, adică românul care a înfiinţat prima companie privată din ţară.
Câţiva ani mai târziu, vânzarea Rompetrol l-a urcat pe primul loc în Top 300 Capital, cu o avere estimată la peste două miliarde de euro.
Dinu Patriciu s-a remarcat şi în politică. În 1990, a devenit membru fondator al PNL. În primele două legislaturi de după comunism, el a fost ales deputat. În 1996, a candidat pentru funcţia de Primar General al Capitalei, pentru ca, în 2000 să fie din nou ales deputat. A demisionat, însă, în 2003, pe motiv de incompatibilitate.
În campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009, numele său a fost implicat într-un scandal. Patriciu a anunţat presa de existenţa unei înregistrări în care preşedintele Traian Băsescu ar fi lovit un copil, în urmă cu cinci ani, tot în campanie. Specialiştii care au verificat imaginile au concluzionat că nu sunt autentice şi că au fost modificate. Imediat, Traian Băsescu l-a atacat pe Dinu Patriciu cu o replică devenită celebră: "Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!".
În afaceri, Patriciu a simţit atât gustul succesului, cât şi pe cel amar al eşecului.
"Primul million l-am făcut foarte greu, dar l-am făcut în primul an, în '90", mărturisea Patriciu, într-un interviu.
Câţiva ani mai târziu, Patriciu s-a lansat în afaceri cu petrol.
Omul de afaceri a vândut Rompetrol către grupul kazah KazMunaiGas în două tranşe, prima în 2007. În acel an, Patriciu a ajuns pe primul loc în top 300 Capital, cu o avere estimată la peste două miliarde de euro.
În 2009, Patriciu i-a acordat un interviu jurnalistului Dorin Chioţea. Întrebat dacă cel mai bogat român e şi cel mai fericit, Dinu Patriciu a răspuns: "Aceste noţiuni n-au legătură una cu alta. Banii înseamnă responsabilitate, muncă; să fii ocupat de dimineaţa până noaptea; să ai o viaţă plină măcar 12 ore pe zi... Dar, dacă aş fi pus să aleg, prefer fericirea. Dar fericirea nu se poate cumpăra."
Criza economică i-a afectat şi lui afacerile. În 2013, averea sa estimată de revista Capital a ajuns la doar 250 de milioane de euro. De asemenea, un alt eşec a mai înregistrat reţeaua de magazine mic.ro care, ulterior, a intrat în faliment.