După votul acordat de Camera Deputaților, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a venit la tribună și a mulțumit deputaților pentru vot.
La Senat, proiectul de lege a fost votat luni seară, cu 108 voturi ”pentru”. Au fost și dezbateri: ”Vreau să știți că acest sistem este absolut necesar pentru siguranța românilor”, a spus Băsescu.
Ulterior, USR a anunțat că va vota acest proiect de lege. Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării, a luat cuvântul și a menționat că el a semnat scrisoarea către Congresul American, pentru achiziționarea rachetelor Patriot.
Șerban Nicolae: ”Cei care nu înțeleg cum se face politica internațională: fac precizarea că un secretar de stat american nu își schimbă traiectoria unui zbor pentru a întreb de ce nu a fost cvorum la o ședință”.
Ce s-a discutat în ședința Comisiei de Apărare, din Senat
Înainte de a începe ședința comisiei, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat presei că secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, l-a întrebat ce s-a întâmplat cu cvorumul de la şedinţa precedentă a Comisie de Apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot. Întrebat dacă a discutat cu Tillerson achiziţia rachetelor Patriot, Meleşcanu a răspuns că nu.
Tillerson l-a întrebat pe Meleșcanu de cvorum
„Însă m-a întrebat cum a fost cu cvorumul, săptămâna trecută, şi i-am spus că sunt probleme de cvorum, din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine şi coaliţia actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci probabil cum i-am spus eu: săptămâna viitoare, deci azi vom avea şi avizul cu raportul comisiei, dar şi posibil adoptarea în plenul Senatului”, a precizat Meleşcanu, luni, înaintea şedinţei Comisiei de Apărare din Senat, în care s-a discutat achiziţia rachetelor Patriot. Totodată, ministrul de Externe a precizat că nu s-a pus problema blocării achiziţiei rachetelor Patriot în Parlament.
Mihai Fifor: În 2020, sistemul va fi operațional
Apoi, Mihai Fifor, ministrul Apărării, a explicat procedura de achiziție. Întrebat când va fi achiziţionat primul sistem Patriot, Mihai Fifor a răspuns că: „În 2020, primul sistem va fi operaţional, undeva în a doua jumătate a anului 2019 va fi achiziţionat primul sistem”. De asemenea, acesta a precizat că, după promulgarea proiectului de lege, vor exista proceduri financiare complicate.
„Mâine, după ce acest proiect de lege va trece şi de Camera Deputaţilor, vom putea spune că suntem în linie dreaptă. Vreau să vă spun că există proceduri financiare destul de complicate ulterior, după ce proiectul va fi promulgat. (...) Pe noi ne interesa să încheiem anul cu achiziţia acestui sistem”, a mai spus Mihai Fifor.
Ministrul Apărării: ”Suntem într-un club select”
Acesta a mai punctat că România este într-un club select al apărării europene, după ce rachetele vor fi achiziționate.
„Discutăm de acest proiect de lege (achiziţia rachetelor Patriot – n.r) în cadrul parteneriatului strategic între România şi SUA. Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene şi mondiale prin această achiziţie a sistemului Patriot. Pentru Armata Română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziţionăm primul sistem din cele şapte”, a precizat Fifor în şedinţa Comisiei de Apărare.
Realitatea.net a redat live text, cele mai importante declarații:
Update 11.39. A început ședința. Sunt prezenți ministrul de Externe, ministrul Apărării, generalul Nicolae Ciucă și senatorii din comisie
Vorbește Mihai Fifor: ”Va propunem un proiect de lege prin care va propunem achizitionarea sistemului de rachete Patriot. O achizitie Guvern-Guvern. Am primit deja scrisoarea de acceptare din SUA. Ma bucur ca in aceasta sala sunt prezenti doi fosti minisitri ai Apararii care au contribuit in felul lor la aceste demers. In perioada urmatoare vom veni cu achizitioanrea si altor echipamente care vor fi aprobate in CSAT”.
Nicolae Ciucă, șeful Statului Major: ”Doresc sa adaug ca acest sistem permrite integrarea sistemelor aeriene in afara frintierelor tarii. Sistemele Patriot permit integrarea altorr sisteme din Armata Romana, esste vorba despre sistemele Hawlk”.
Vergil Chitac, senator independent, l-a intrebat pe ministrul Apărarii dacă a primit observatii critice din partea fostului sef al statului Major. În replică, Fifor i-a spus senatorului ca in sala se află actualul șef al Armatei, Nicolea Ciucă.
”Nu este treaba politicienilor sa aprobe asa ceva. Ca sa nu mai spunem ca la articolul 2 este o expunere de motive pentru ce cumparam noi. Nu are ce sa caute in lege”, a spus un senator.
”Programul nu se face de azi pe maine. Tot in lege scrie a trebuie defiit interesul de securitate”, a replicat Fifor.
Șerban Nicolae: ”Si eu sunt de parere ca articolul 2 nu are ce sa caute, este o declaratie de principii. Ce ma intereseaza este sa calrificam, la articolul 1, alineat 2 avem o suma precisa. Dar pentru celelalte cheltuieli nu am vazut o alta estimare pentru impactul bugetar”.
Apoi, Mihai Fifor i-a spus senatorului PSD că preferă să dea aceste date când presa nu este prezentă: ”As vrea sa discutam asta fara presă, sunt date confidențiale. Cheltuieli pentru anul acesta 3 miliarde de lei. Avem esalonarea pana in 2024, mai putin 2021. Comisia poate avea acces la aceste detalii”/
S-a dat un vot pentru primul amendament: 12 voturi pentru.
Apoi, a urmat o discuție între un senator al Opoziției și ministrul Apărării.
Senator: Ce a obtinut Romania in afara de aceste rachetele astea?
Mihai Fifor: Nu e totul sa ai bani ca sa poti achizitiona rachete Patriot, Romania intra intr-un grup select.
Senator: ”Cand Romania cheltueiste 4 miliarde de euro, trebuie sa negocieze la sânge”
Ședința s-a încheiat după o oră.
......................................................
Anunțul convocării comisiei a fost făcut încă de duminica seara, pe site-ul Senatului.
”Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională se reuneşte luni, 20 noiembrie, la ora 11,30, în şedinţă extraordinară, pentru dezbaterea Proiectului de lege pentru realizarea «Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol», aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)»”, se arată într-un anunţ al Senatului.
USR şi PNL au susţinut, marţi, că PSD şi ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziţia rachetelor Patriot, după ce membrii partidelor de la putere au lipsit de la şedinţa Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziţia rachetelor.
În lipsa senatorilor PSD-ALDE, şedinţa nu a avut cvorum, iar legea nu a putut fi dezbătută.