"Senatorii au fost de acord ca în proxima ședință a Comisiei să facem o analiză a cadrului legal care să asigură intervenția coordonată a instituțiilor statului cu atribuții de căutare-salvare și apoi să stabilim un program de audieri în așa fel încât să creștem, nu numai rolul de control al Comisiei parlamentare, pentru că, în ceea ce privește controlul, s-au reținut unele carențe", a spus acesta.
Întrebat dacă audierile în cadrul Comisiei se vor face începând de săptămâna viitoare, Dobrițoiu a răspuns negativ.
"Nu, pentru că săptămâna viitoare vom face analiza cadrului legal. La solicitarea senatorilor din Comisie s-a dorit extinderea ariei de audieri asupra tuturor șefilor structurilor asupra cărora se exercită controlul parlamentar al Comisiei pentru Apărare, siguranță națională și ordine publică – Interne, Apărare, STS", a spus liberalul.
Chestionat dacă vor fi audiați și responsabili de la Ministerul Transporturilor, Dobrițoiu a răspuns: "Transporturi mai puțin, pentru că noi nu avem competențe asupra domeniului. Am putea face cel mult o solicitare din partea ministrului, fără să aibă caracter obligatoriu, să adresăm o rugăminte, o invitație, după ce ne vom fi edificat asupra modului în care celelalte instituții pe dimensiunea operației de căutare-salvare au acționat".
Acesta a menționat că se referă la instituții care sunt sub controlul parlamentar al Comisiei pentru apărare.
El a menționat că activitatea de control parlamentar până acum s-a exercitat "din perspectiva bugetelor, cu prilejul numirilor în funcții a diferiților reprezentanți sau șefi ai instituțiilor pe care noi le avem în coordonare, sub activitatea de control, și a unor rapoarte de activitate, tematice".
Dobrițoiu a spus că, pentru a pune în valoare latura necesară controlului parlamentar, membrii comisiei vor studia "posibilitatea solicitării expertizei tehnice pe diferite domenii care fac obiectul controlului".
"În acest sens, vom modifica imediat regulamentul de funcționare și funcționare a comisiilor pentru că asigurarea expertizei tehnice presupune și niște eforturi financiare din partea Senatului, atât timp cât cer o expertiză independentă din partea altor instituții pe o anumită temă", a explicat fostul ministru al Apărării.