Potrivit unui comunicat al Parchetului, Andreea Lorena Pleșea este acuzată de săvârșirea a șapte infracțiuni de înșelăciune, uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Procurorii susțin că, în cursul anilor 2011-2013, Andreea Lorena Pleșea a creat persoanelor înșelate aparența unei persoane influente, cu relații și conexiuni în lumea politică, pe care se putea baza în demararea diverselor proiecte sau afaceri.
Mai mult, ea se prezenta ca fiind angajată a Comisiei Europene la Bruxelles sau chiar comisar european, pentru a crea aceeași impresie de persoană importantă, care are susținere în demararea și desfășurarea unor proiecte de anvergură.
Folosindu-se de aceste calități, Andreea Lorena Pleșea a pus la cale un mecanism infracțional menit să îi asigure importante sume de bani pentru uzul personal, prezentând mai multor oameni de afaceri posibilitatea implicării într-un proiect cu fonduri europene ce viza reciclarea deșeurilor în mai multe localități din țară, proiect care în realitate nu a existat.
În acest scop, ea a întocmit în fals mai multe documente din care rezultă demararea proiectului în două municipii reședință de județ sau efectuarea de plăți în cadrul proiectului pe care le-a prezentat persoanelor vătămate pentru a le determina să contribuie financiar în cadrul proiectului.
De asemenea, Andreea Lorena Pleșea a organizat întâlniri cu reprezentanții autorităților locale, unde a discutat despre proiectul pe care l-ar avea în desfășurare.
Astfel, în cursul anului 2011, pretinzând că este angajată a Comisiei Europene, Andreea Lorena Pleșea a indus în eroare o firmă cu prilejul încheierii a două contracte de asociere în participațiune, unul având ca obiect achiziționarea și vânzarea de aparate de reciclare "outdoor" către două primării de municipii reședință de județ, iar cel de-al doilea având ca obiect obținerea unor contracte de concesiune a trei gropi de gunoi situate pe teritoriul României.
Folosindu-se de aceeași calitate, în cursul anului 2011, Andreea Lorena Pleșea a indus în eroare o altă firmă cu prilejul încheierii unui contract de împrumut pentru suma de 15.000 euro, bani care urmau a fi folosiți în scopul unor deplasări la Bruxelles și a întocmirii unor studii de fezabilitate, demersuri necesare încheierii ulterioare a contractelor de finanțare, precum și a unui contract de lucrări, având ca obiect executarea unor lucrări de construcții necesare în vederea amplasării automatelor care fac obiectul programului de reciclare a PET-urilor, dozelor și sticlei.
Anchetatorii susțin că ea a prezentat o adresă falsă, prin care se comunica aprobarea proiectului întocmit în cadrul programului "Automate de colectare selectivă a deșeurilor (PET-uri, doze, sticlă, hârtie, carton) outdoor", precum și finanțarea acestuia cu suma de 300 milioane euro, necesară amplasării automatelor în 1.300 de locații.
Totodată, în vara anului 2012, Andreea Lorena Pleșea a indus în eroare o persoană, de la care a obținut suma de 4.000 euro, reprezentând valoarea unui studiu de fezabilitate întocmit la Bruxelles necesar construirii unui complex turistic în Eforie Sud.
În cursul anului 2013, Pleșea a indus în eroare o altă persoană, cu prilejul încheierii un contract de asociere în participațiune, în valoare de 100.000 euro, precum și a două contracte de împrumut în valoare de 250.000 euro, având ca obiect amplasarea a 1.500 automate de colectare selectivă outdoor.