În 2012, în Parlament ajungea cel mai mare număr de senatori și deputați: 588. Acum însă, au mai rămas 547 de parlamentari.
Pe parcursul lui 2015, 20 de senatori și deputați au părăsit Parlamentul, un număr mai mare decât în ceilalți ani. În 2014, 18 parlamentari și-au pierdut mandatul, iar in 2013, doar 11 deputați și senatori. Din decembrie 2012 şi până în prezent, în total, 49 de parlamentari au plecat din Legislativ.
2015 a fost anul mandatelor pierdute. În cursul acestui an, cei mai mulți deputați și senatori au decis să renunțe la mandatul câștigat în 2012. Motivul cel mai întâlnit: probleme penale sau chiar condamnări.
Mai bine de jumătate dintre cei care au părăsit Parlamentul în 2015 au probleme cu legea. Foştii deputaţi Ion Diniţă, Ioan Adam, Ion Ochi, Theodor Nicolescu şi fostul senator Darius Vâlcov sunt printre cei cărora le-a fost ridicată imunitatea şi au ales să demisioneze din Parlament pentru a-şi rezolva problemele în justiţie.
În unele cazuri, parlamentarii au primit o condamnare definitivă la închisoare. Este şi cazul lui Miron Mitrea şi al Monicăi Iacob Ridzi, ambii fiind, în prezent, încarceraţi.
Alţii, însă, au căutat o funcţie mai atractivă. Fostul senator PSD Ilie Sârbu a ales Curtea de Conturi, la fel şi fostul deputat Nicu Marcu. Fostul senator Mihai Răzvan Ungureanu a preferat să conducă, din nou, Serviciul de Informaţii Externe.
Până în iulie 2015, Guvernul era obligat să organizeze alegeri parţiale pentru colegiile care au rămas nereprezentate. Nu s-a întâmplat acest lucru. De altfel, două instanţe au decis că fostul premier Victor Ponta a încălcat legea şi a făcut "exces de putere" tocmai pentru că a lăsat anumite zone fără reprezentanţi.