Decizia Tribunalului din Orleans a pus astfel capăt unui proces iniţiat în urmă cu doi ani de un grup de 30 de fani francezi, elveţieni şi belgieni ai renumitului cântăreţ american, care doreau o recunoaştere legală a pierderii suferite.
Conrad Murray a fost condamnat pentru omucidere involuntară, pentru administrarea unei supradoze de propofol, un anestezic foarte puternic, care l-a ucis pe Michael Jackson, la vârsta de 50 de ani, în 2009.
Conrad Murray a pierdut apelul împotriva acestei condamnări, luna trecută, însă rămâne în libertate, după ce a fost eliberat dintr-o închisoare din Los Angeles, în octombrie 2013, după doi ani în spatele gratiilor.
"Conrad Murray a primit ordinul de a plăti un euro «simbolic» (1,34 dolari), iar asta este exact ceea ce căutam", a declarat Emmanuel Ludot, avocatul fanilor megastarului.
Judecătorul francez a analizat o serie de dosare medicale ale fanilor, care i-au fost predate de aceştia, înainte de a lua decizia finală, a precizat acelaşi avocat.
Emmanuel Ludot spune că această decizie judiciară va fi comunicată medicului Conrad Murray - care nu a fost prezent la audieri şi nu a fost reprezentat de un avocat - prin curier diplomatic.
Doi dintre fanii care au obţinut câştig de cauză sunt francezi.
Potrivit legislaţiei franceze, orice persoană poate să iniţieze un proces împotriva unui terţ, indiferent dacă acesta nu este francez şi nici nu locuieşte în Franţa, atât timp cât reclamantul este cetăţean francez.
Fanii intenţionează să o contacteze pe mama megastarului, Katherine Jackson, pentru a-i cere permisiunea să viziteze mormântul lui Michael Jackson.
Emmanuel Ludot spune că toate părţile din acest proces, începând cu judecătorul, continuând cu avocaţii celor două tabere şi terminând cu reprezentanţii presei franceze, au fost amuzaţi de acest proces.
"Respect suferinţa reclamanţilor, însă procesul nu a fost deloc uşor, din cauza acelor chicoteli numeroase", a adăugat avocatul francez.
Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei "intoxicaţii grave" cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale şi în clinicile medicale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat "This Is It Tour", care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la sala O2 Arena din Londra.
Găsit vinovat de omucidere involuntară, Conrad Murray, medicul "regelui muzicii pop", a fost condamnat în noiembrie 2011 şi a fost încarcerat la Men's Central Jail din Los Angeles. Medicul american, în vârstă de 60 de ani, a fost eliberat la sfârşitul lunii octombrie, după doar doi ani din cei patru ani de închisoare la care a fost condamnat. Pedeapsa i-a fost redusă pentru "bună purtare", iar eliberarea sa este justificată prin dorinţa autorităţilor americane de a reduce numărul de deţinuţi din închisorile californiene, care au devenit extrem de aglomerate.