Ultimii ani ai regimului comunist și, în special, perioada 1984-1989, au însemnat pentru români o serie de restricții de neimaginat, asemănătoare celor de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Energia electrică, gazele naturale, agentul termic, carburanții și alimentele de bază erau raționalizate, pentru că ținta fixată de Nicolae Ceaușescu era plata datorie externe cu prețul înfometării și înfrigurării populației.
CARNEA SE DĂDEA CU PORȚIA, DAR ACEASTA ERA DIFERITĂ DE LA O LOCALITATE LA ALTA
În ultimii ani ai regimului comunist, carnea, uleiul, zahărul, uleiul, cartofii, fasolea, legumele și fructe se distribuiau cu norma. Chiar dacă pentru carne, ulei și zahăr existau cartele și rații prestabilite, produsele alimentare erau distribuite, mai întâi, "pe sub mână", apoi pe principiul "cât să ajungă la toată lumea".
FOAMEA pe vremea lui Ceaușescu. În toamna lui 1989, stocurile de carne și pâine, la jumătate
SNIȚEL DEZBRĂCAT ȘI SARMALE DIN SALAM A LA CORINA CHIRIAC
Românii inventivi au descoperit tot felul de soluții pentru a pune pe masă o bucată de carne fără a face efortul de a sta ore interminabile la cozi, O astfel de rețetă a fost dezvăluită de Corina Chiriac, una dintre cele mai mari vedere ale muzicii ușoare din anii "80.
"Voi, care sunteți acum mai tineri, nu știți ce greu se procura "materia prima" pentru o masă, indiferent daca aveai bani pentru doi-trei pui. Chiar si după anii 80, când magazinele erau în general curate, fiindcă nu mai aveau ce vinde, în afară de "adiași"- copite de porc sau vestitele tacâmuri de pui, tot ne descurcam: ai mei cumpărau de la o "Gospodina", care se afla lângă Sala Palatului, șnițele semipreparate; ajunse acasă, erau lăsate într-un lighenaș cu apă să se desfacă tona de coca de pe ele, si din putina carne rezultată se înfiripau perișoare, chifteluțe sau carne tocata de amestecat cu macaroane. Ah, ce sarmale bune se făceau apoi din salam", a povestit Corina Chiriac, într-un interviu pentru Revista As.