Potrivit AFP, citată de Agerpres, pompierii brazilieni luptă intens pentru a stinge flăcările care amenință această importantă rezervă naturală.
Președintele Luiz Inácio Lula da Silva și prima doamnă Rosangela da Silva au efectuat un zbor de supraveghere peste zona devastată, conform imaginilor postate pe rețelele lor sociale. „Guvernul federal colaborează strâns cu pompierii pentru a combate incendiile,” a declarat președintele într-un mesaj online.
Impactul incendiului uriaș de vegetație
Acest incendiu reprezintă cel mai grav focar din acest an în Brasília, unde s-au înregistrat 145 de zile fără ploaie și umiditate extrem de scăzută. Flăcările au distrus până acum aproximativ 1.200 de hectare din cele 30.000 de hectare ale parcului, conform Institutului Chico Mendes pentru Conservarea Biodiversității (ICMBio). Mobilizarea împotriva incendiului a continuat fără întrerupere pe parcursul nopții de duminică spre luni.
În aceeași zi în care a început incendiul, un judecător al Curții Supreme, Flávio Dino, a aprobat depășirea plafonului cheltuielilor publice pentru a finanța lupta împotriva incendiilor, denumind această situație „o pandemie de incendii.” „Nu putem refuza un ajutor maxim și eficient pentru mai mult de jumătate din teritoriul nostru din cauza unor reguli contabile care nu sunt stipulate în Constituție,” a declarat Dino. El a adăugat că obiectivul este „de a elibera complet mâinile statului brazilian” pentru a proteja zonele afectate, în special Amazonia.
Statisticile incendiilor în Brazilia
În luna septembrie 2024, au fost raportate deja 55.517 incendii, depășind numărul total de incendii înregistrate în aceeași lună a anului trecut (46.498), potrivit Institutului Național de Cercetare Spațială (INPE). Incendiile se propaga mai ușor din cauza secetei istorice, asociată cu schimbările climatice, și a ratei scăzute de umiditate.
Fumul generat de incendii afectează marile orașe ale Braziliei, cum ar fi São Paulo și Rio de Janeiro, precum și țările vecine, amplificând criza ecologică în regiune.