România și țările europene rămân fără apă. Care este soluția
În această vară, România a fost una dintre țările grav afectate de schimbările climatice. Dacă în Caraș, Mehedinți sau Dolj au existat incendii uriașe de vegetație, în Galați, ciclonul Boris a adus inundații și pierderi de vieți, după precipitații masive.
În timp ce în Africa de Sud a nins acum o lună, în România au venit ropote de grindină și vijelii terifiante. La nivel european, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice a anunțat în această vară că, începând cu iunie 2023, fiecare lună a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor. La noi, culturile de grâu, porumb sau floarea soarelui au fost distruse aproape în totalitate.
Au fost 13 luni consecutive cu valori maxime, una mai încinsă ca cealaltă. Toate autoritățile Uniunii iau în serios valul necontenit de arșiță care usucă planeta, mai ales că el vine la pachet cu fenomene extreme.
Organizația Națiunilor Unite avertizează că, până în 2050, cererea globală de alimente va crește cu peste 70 la sută, pe fondul sporirii numărului populației. Inevitabil, bătălia viitorului se va da, în orice colț al lumii, pe mâncare și pe apă.
Tot experții ONU au semnalat că, la nivel global, peste 12 milioane de hectare de teren arabil se degradează iremediabil anual. Rămâne de văzut cum va combate țara noastră fenomenele extreme de neoprit.