Urșii din Siberia sunt gata să hiberneze, după ce au acumulat rezervele de grăsime necesare pe tot parcursul iernii, dar temperaturile prea ridicate din noiembrie le-au stricat somnul, a transmis Departamentul pentru Protecția Faunei Sălbatice din Regiunea Amur, citat de LiveScience.
„În unele zone, urșii pe jumătate adormiți încă se plimbă prin vizuini”, au scris reprezentanții în postare. Unele animale au fost văzute lovindu-se, năucite, unele de altele, la o lună după ce ar fi trebuit să intre în hibernare.
Cele mai mari probleme legate de lipsa somnului le au masculii și mai puțin femelele și puii.
„Puii sunt mai sensibili la temperaturi friguroase decât adulții din cauza dimensiunilor lor mai mici, deoarece corpurile lor stochează mai puțină energie și pierd căldură mai repede,".
Cu toate acestea, urșii adulți mari își pot menține activitatea în timpul zilei în primele luni de iarnă prin creșterea activității metabolice când sunt în mișcare și încetinirea când se odihnesc, asemeni unui autoturism al căruia motor intră în repaus la semafor.
Urșii care rătăcesc „pe jumătate adormiți” s-ar putea să fi declanșat deja tranziția fiziologică la o stare de hibernare și, astfel, își desfășoară treaba cu un metabolism suprimat, a adăugat el.