Legenda care circulă și în mediul rural din România este că vulpea și câinele pot da naștere unor descendenți. Povestea, care pare mai degrabă inspirată de inteligența proverbială a vulpii, este falsă și nu există dovezi ale unei astfel de combinații.
În schimb, sunt numeroase alte exemple de specii diferite, dar înrudite, care pot acea urmași. Astfel de întâlniri pot afecta conservarea și evoluția unei specii. Când două specii diferite se împerechează cu succes, descendenții rezultati se numesc hibrid.
Hibrizii sunt adesea, dar nu întotdeauna, sterili (gândiți-vă la catâri). Hibrizii nu sunt neapărat o veste bună pentru o specie rară sau amenințată. Când o specie mai comună produce hibrizi cu o specie rară, rezultatul poate fi problematic pentru speciile rare, potrivit JStor Daily.
Dacă descendenții nu se pot reproduce, aceasta scade și mai mult reproducerea speciilor rare. În cazuri extreme, hibridizarea prezintă un risc pentru supraviețuirea acelei specii.
Uneori, genele se combină într-un hibrid pentru a produce un descendent care are șanse mai mari de succes decât părinții săi. De aceea, principalele riscuri vin din alte direcții, cum ar fi distrugerea habitatului.