Torsul pisicii, acest semn de tandrețe de care nu ne putem sătura este expresia unei stări de bine reciproce cu care ne-am obișnuit demult. Avantajele de a avea în casă o pisică nu se limitează la tors, pentru că o pisică poate fi comparată cu un copil etern. Pentru că îi place să fie alintată permanent și nu vrea decât să se joace cu tine, măcar din când în când.
Torsul pisicilor exprimă mai presus de toate un mod de atașament mult mai profund ș decât credem în contactul cu oamenii. Prin tors, pisica ta își exprimă propria stare de bine, iar senzațiile pe care ți le dă sunt și foarte bune pentru sănătatea ta.
Până în secolul al XIX-lea oamenii nu au acordat nicio atenție torsului pisicilor și al felinelor în general. Torsul nu este asociat nici astăzi cu un fel de sentiment de tandrețe al felinelor pentru oameni.
TORSUL, benefic pentru stăpânii de pisici, dar și pentru feline
Cum toarce pisica și cum este perceput de om - Terapia prin tors
Pisica seamănă cu un violoncel a cărui muzică se amplifică în funcţie de mărimea toracică. Torsul vine din laringe, iar vibraţiile sale sunt un semn de liniştire între pisici.
„Este primul semnal pe care mama îl trimite puiului, apel de recunoştinţă şi calm care funcţionează şi în relaţia cu omul”, spun veterinarii.
Omul percepe torsul pisicii cu ajutorul timpanului, dar nu numai.
„Frecvenţele joase, între 20 şi 50 hertzi, ale torsului sunt percepute de timpan, dar şi de corpusculii lui Pacini, terminaţii nervoase aflate aproape de suprafaţa pielii. La creierul uman se transmit atunci gânduri pozitive şi de stare bună”, mai precizează veterinarii.
Acest tip de zgomot continuu - torsul - produs de pisici „linişteşte” şi acţionează ca „un medicament fără efecte secundare”.
„Când organismul luptă împotriva unor situaţii delicate, cum ar fi stresul, torsul pisicii emite vibraţii sonore liniştitoare şi binefăcătoare, cam ca muzica”, mai explică cercetătorii.
Pisicile, dupa lovituri sau fracturi, au de cinci ori mai puține sechele decât câinii și intră din nou în formă mai repede. Așa s-a născut și terapia prin tors. Prin emiterea acestui sunet, se pare că pisicile rezistă mai ușor situațiilor de stres.
Mai multe studii au arătat că oamenii care au un animal de casă trăiesc mai mult și sunt mai puțin stresați. Orice proprietar constată beneficiile aduse de amicul cu blană, fără a le putea explica.
De ce percepem torsul pisicii în mai multe feluri. Cercetătorii spun ca percepem torsul pisicilor în două moduri:
Cu urechile noastre. Torsul rezonează ca o mică partitură de muzică pe care o cunoaștem bine, ceea ce ne liniștește pentru că am auzit-o deja. Este o amintire care are un sens, cultural, încă de la vârsta noastră cea mai fragedă. Este perceput ca ceva plăcut și care ne readuce la vremuri bune.
Cu vibrațiile. Vibrațiile torsului sunt aproape terapeutice. Acestea intră în contact cu pielea noastră, datorită receptorilor nervoși care ne calmează atunci când mângâiem o pisică. Torsul exprimă starea de bine a pisicii tale atunci când intră în contact cu tine și o linişteşte și pe ea la fel de mult ca şi pe tine.
Torsul duce la producerea de endorfine, serotonină, care ne calmează. De asemenea, pisica își trimite o doză bună de endorfină.
Cel mai bun kinetoterapeut este chiar pisica ta
Torsul este un medicament natural la pisici. În cazul unei fracturi, de exemplu, pisica se vindecă mult mai repede decât alte animale. Mai mult, medicina s-a inspirat pentru refacerea pacienților după anumite leziuni prin reproducerea aceleiași intensități a vibrațiilor.
Se spune că torsul eliberează frecvențe joase, care cu siguranță ar ajuta la recuperarea după accidentare.
Frecvența vibrațiilor torsului oscilează între 50 și 150 Hz, iar kinetoterapeuții se bazează pe aceeași frecvență pentru a ameliora starea de sănătate a sportivilor supuși unor probleme musculare, inflamații ale tendoanelor. Astfel că, în acest caz, recuperarea sportivilor seamănă cu un fel de electrostimulare. Sportivii, așezați pe un fel de tobe care vibrează la aceste frecvențe, se recuperează mult mai ușor de la eforturile și accidentele lor
La o fractură egală, pisica se reface de trei ori mai repede decât orice alt animal. Vibraţiile emise prin tors au fost de altfel reproduse de kinetoterapeuţi pentru a grăbi cicatrizarea osoasă”, potrivit unui studiu din anii '50.
Pisicile, efecte benefice la casele de bătrâni
Pisicile fac minuni în casele de bătrâni unde se acceptă animale. Pisica toarce ca să se vindece
„Unul dintre clienţii noştri suferă de tulburări de comportament şi numai prezenţa pisicii sale îl calmează şi îl ajută să adoarmă. Este un puternic element antistres, de reglare a tensiunii arteriale, de ameliorare a capacităţii imunitare şi de susţinere psiho-motorie”, susțin asistenți de la case pentru vârstnici. Mângâierea pisicii poate diminua stresul și anxietatea, deci și riscul de infarct.
Baruri cu pisici în Japonia
În Japonia există „baruri cu pisici”, unde clienţii vin să se destindă după orele de serviciu, bând ceai şi mângâind animalele. Astfel de locuri au început să existe și în mai multe orașe din România.