De ce sar câinii de pe podul Overtoun Se pare că sinuciderile au început în anii ’50, iar de atunci de pe pod au sărit între 300 și 600 de câini. Martorii susțin că la un moment dat câinii se blochează și apoi aleargă spre pod ca și cum ar fi posedați.
Reporterii de la New York Times au intervievat localnici, experți și etologi (specialiști în comportamentul animalelor) pentru a încerca să răspundă la această întrebare. Experții au o ipoteză Cea mai acceptată ipoteză este că dihorii și nurcile traversează valea râului peste care trece podul în cauză. Atunci când se plimbă pe Overtoun, câinii percep prezența acestor animale prin miros și, din instinct, aleargă să le urmărească, scrie atlas-geografic.net. Deoarece nu pot aprecia înălțimea, sar fără să știe care vor fi consecințele.
Totuși, explicația lasă câteva întrebări fără răspuns. De ce sar doar de acolo și nu și de pe alte poduri din regiune? De ce sar întotdeauna din același loc situat la jumătatea drumului dintre cele două părți ale podului? De asemenea, de ce mulți oameni, inclusiv cercetători, susțin că percep o „senzație ciudată” atunci când merg pe acest pod?
Din cauza situației ciudate, localnicii au dezvoltat tot felul de superstiții legate de pod, mulți dintre ei susținând că este blestemat. Un localnic cu înclinații spre cultură chiar a scris o carte în care atribuie sinuciderile unei fantome: „White Lady of Overtoun”, o femeie care s-a sinucis aici în 1908, chinuită de pierderea soțului ei.
Ideea de sinucidere în rândul animalelor este foarte discutabilă. Multe animale se sinucid, dar de obicei o fac pentru a proteja restul grupului. Totuși, în ceea ce privește câinii care sar de pe podul Overtoun, nu se aplică acest lucru. Atunci când vine vorba despre sinuciderea canină, medicii veterinari văd ideea unui câine deprimat care hotărăște sa își ia viața ca pe ceva greu de acceptat, dar nu imposibil. Acest lucru se datorează faptului că instinctul de supraviețuire declanșat într-o situație de pericol ar trebui să fie mai puternic decât „stare de spirit”.
Experții susțin că depresia în rândul câinilor nu se manifestă precum la oameni.
Podul Overtoun continuă să fie învăluit în mister și astăzi.