Pâinea nu este o hrană densă din punct de vedere nutritiv, deci conține foarte puțină valoare nutritivă pentru rațe.
Dacă ați stat vreodată mai mult de câteva minute după ce ați aruncat pâinea în apă în parc, atunci ați observat că pâinea începe să se dilate atunci când este umedă. Ceea ce înseamnă că se dilată și în interiorul stomacului rațelor care o mănâncă, ceea ce duce la sațietate fără o cantitate adecvată de nutriție.
Dacă rațele se simt prea pline după ce mănâncă pâine, atunci ele pot mânca mai puțin în general, ceea ce poate duce la deficiențe nutriționale și malnutriție.
Din cauza conținutului ridicat de carbohidrați din pâine, aceasta poate duce la creșterea cantității de scaun pe care rațele îl produc, iar asta crește riscul de boli răspândite prin fecale, cum ar fi paraziții și infecțiile bacteriene.
Aceste boli se pot răspândi printre rațe, gâște și alte viețuitoare din iaz și, în unele cazuri, pot fi transmise și oamenilor și animalelor domestice.
Dacă rațele nu mănâncă pâinea pe care le-ați oferit-o, aceasta va putrezi, ceea ce poate duce la apariția dăunătorilor. Acești dăunători pot fi la rândul lor periculoși pentru rațe și pentru vizitatorii parcului prin răspândirea de boli.