Inteligența este un concept complex și nu poate fi măsurată ușor. Depinde de mulți factori, cum ar fi mediul, cultura, educația, experiența și abilitățile specifice. Nu putem compara inteligența unui animal cu cea a unui om, deoarece au moduri diferite de a învăța, de a comunica și de a rezolva probleme.
Diferenţa de inteligenţă dintre o vulpe şi un corb a fost pusă în valuare printr-un experiment realizat de Alex Taylor, într-un documentar realizat pentru BBC. Acesta consideră corbul fiind cea mai inteligentă pasăre aflată în captivitate.
Păsării i s-a dat să rezolve un joc foarte complicat, şi a reusit.
Corbul a demonstrat că este foarte inteligent şi că are caracteristici despre care se credea până acum că sunt specifice oamenilor – memoria feţelor, poate comunica detalii cu alte păsări şi poate evita locurile periculoase. Pasărea a reușit să treacă prin mai multe puzzle-uri, sau să înveţe lucruri foarte complicate în perioade scurte de timp. De exemplu, corbii au învăţat să arunce nucile în zonele circulate, sub roțile mașinilor, pentru ca apoi să mănânce miezul.
VUPLEA, CAMPIOANA VICLENIEI
Prin comparație cu oamenii, putem spune că vulpea nu este la fel de 'deșteaptă" precum corbul, dar posedă genul de inteligență adaptivă care o face să fie "mai descurcăreață".
Vulpea este un animal care se adaptează ușor la diferite medii și situații, folosindu-și memoria bună, un simț al orientării dezvoltat și o capacitate de a învăța din experiență.
De asemenea, știe să folosească strategii complexe de vânătoare și de evitare a prădătorilor, precum și de comunicare cu alte surate.