Pentru un gust extraordinar și o aromă deosebită, una dintre condiţiile necesare este culesul strugurilor cu noaptea în cap, pe un ger sticlos, spun localnicii.
Când se culeg strugurii
Temperaturile negative nu-i sperie, ci sunt perfecte pentru Eiswein, soiul de vin care se face din struguri îngheţaţi.
„Galben auriu strălucitor, cu nuanţe frumoase de mango, de pepene, de … dacă vreţi, gutui. Este de o mare complexitate. Deosebit de plăcut. El trebuie… nu băut, savurat”, a declarat somelierul Ioan Buia la un post TV.
Potrivit lui Ioan Mărginean, director tehnic de podgorie, secretul care dă tot gustul bun sunt stafidele înghețate: „Concentraţia de zahăr va fi deosebită. Şi concentraţia în arome. Strugurii au deja o aromă de trandafir amestecată cu aromă de caramel”.
Licoarea a ajuns la Vatican și dincolo de granițele Europei
Vinul aromat l-a cucerit inclusiv pe Papa Francisc. În timpul vizitel sale la Blaj, din anul 2018, Suveranul Pontif l-a servit din potirul său. De atunci, în preajma Paștelui, Vaticanul comandă vinul de gheaţă din România.
„Cu mândrie spun că a ajuns pe toate meridianele, din Japonia, până în America”, a punctat Claudiu Necșulescu, proprietar de cramă.
La cules au participat şi zeci de muncitori din Nepal. După recoltare, strugrii au fost zdrobiţi rapid, așa îngheţaţi, pentru cel mai gustos must.