Este sezonul vinetelor! Rețeta veche a bunicii pentru vinete în bulion
Ingrediente: 2 kg vinete lunguieţe, tinere, 300 ml ulei, 400 g bulion sau pastă de tomate, 2 linguri sare, 1 linguriţă piper măcinat, 1 lingură zahăr, căţei de usturoi, după gust.
Spală vinetele, îndepărtează codițele și capetele, apoi taie-le în rondele de aproximativ jumătate de centimetru grosime. Presară sare peste ele și lasă-le la scurs timp de 30 de minute. Rumeneste-le pe rând în ulei până capătă o nuanță aurie, apoi scoate-le pe șervete de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
Tocăniță de vinete. O rețetă simplă, de sezon, pentru un prânz sănătos
Între timp, amestecă pasta de tomate cu aproximativ 1,2 litri de apă, sare, zahăr și piper, apoi pune amestecul pe foc. Adaugă cățeii de usturoi întregi, după ce i-ai curățat de coajă. Lasă să fiarbă la foc mediu timp de 15-20 de minute. După ce sosul este gata, adaugă vinetele, amestecă bine pentru omogenizare și oprește focul.
Așază feliile de vinete în borcane, toarnă deasupra sosul rămas, apoi sigilează-le. Fierbe borcanele la bain-marie timp de 30-40 de minute, potrivit clickpoftabuna.ro.
Beneficiile vinetelor pentru sănătate
Vinetele conțin antioxidanți puternici, cum ar fi antocianinele, care sunt responsabile pentru culoarea violet închis a pielii. Acești antioxidanți ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, reducând astfel riscul de boli cronice. Vinetele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, esențiale pentru o digestie sănătoasă. Consumul regulat de vinete poate preveni constipația și poate menține sănătatea tractului digestiv. Compușii antioxidanți din vinete, cum ar fi nasuninul, protejează lipidele din membranele celulelor creierului de daunele oxidative. Acest lucru poate contribui la prevenirea declinului cognitiv și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.