Eforturile medicilor şi dorinţa de viaţă a pacientului au dat roade şi, în curând, artistul va scăpa de dispozitivul care îl ajută să respire. Astfel artistul e conştient, se hrăneşte, interacţionează şi respiră singur.
"Înainte de a reîncepe alimentaţia, i s-a evaluat, sigur, riscul de aspiraţie. Poate că deglutiţia e puţin mai dificilă, dar nu e imposibilă. Mănâncă fără probleme şi cu traheostomă. Calea digestivă nu are nicio legătură cu traheea. Un om care e conştient, care se alimentează, care nu mai are probleme de suport ventilator nu mai necesită acea «stomă». Dar probabil că medicii de acolo ştiu mai bine de ce o ţin încă, însă, după părerea mea, Cotabiţă scapă curând de traheostomă", a explicat conf. dr. Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă şi toxicologie la Spitalul "Sf. Ioan" din Iaşi pentru ziarul Ring.
"Orificiul traheostomei îl poţi acoperi şi cu mâna, dacă e nevoie, sau cu un dop special şi poţi vorbi fără probleme, pe cale aeriană normală, folosindu-ţi corzile vocale. Nu au legătură cele două, traheostomia şi vorbitul. Nu cred că sunt probleme de fonaţie", spune conf. dr. Ciuhodaru.