Lituania - liderul fericirii pentru tineri
Conform World Happiness Report, Lituania a fost desemnată anul acesta cea mai bună țară pentru tinerii sub 30 de ani. Tinerii din generația Z și milenialii lituanieni și-au evaluat nivelul de fericire la 7,76 din 10, mult peste tinerii din Marea Britanie și SUA, care se situează pe locurile 32 și 62, conform unui reportaj publicat în The Guardian.
Chiar dacă, în comparație cu alte regiuni, Lituania ar putea fi considerată plictisitoare, tinerii lituanieni nu și-ar părăsi țara datorită multiplelor oportunități și optimismului ridicat.
Vilnius - „Punctul G al Europei”
Raportul arată că Lituania este locul ideal pentru a trăi dacă ai 20 de ani. Un exemplu este Simona Jurkuvenaite, în vârstă de 23 de ani, care a primit 21.000 de euro de la guvern pentru a-și realiza filmul de debut despre tineretul lituanian. "E grozav că poți primi astfel de oportunități aici", spune Simona despre Vilnius, capitala țării. Prietena ei, Gantas Bendikas, de asemenea de 23 de ani, este mulțumită că va termina studiile fără datorii și nu-și face griji în privința unui loc de muncă.
„În Vilnius, simțim că avem o viață bună în comparație cu alte țări europene", spune Gantas.
Oficiul de turism din Vilnius glumește pe seama faptului că orașul este cunoscut drept "punctul G al Europei", deoarece "nimeni nu știe unde se află". Un sondaj din 2019 a arătat că doar 5% dintre britanici știau numele și locația aproximativă a orașului.
Provocările și optimismul tinerilor lituanieni
Singura neliniște majoră a tinerilor din Lituania este războiul din Ucraina, care amenință stabilitatea pentru care Lituania a muncit atât de mult în ultimii 43 de ani. Tinerii se întreabă ce s-ar întâmpla dacă acest conflict ar lua o direcție greșită.
România în clasamentul fericirii tinerilor
Pentru comparație, România ocupă locul 8 în clasamentul fericirii tinerilor, cu un indice de 7,28, fiind devansată ușor de Finlanda (7,30). România se situează însă peste țări precum Olanda (locul 9), Cehia (locul 10), Austria (locul 12), Elveția (locul 13), Croația (locul 14), Suedia (locul 18) și Norvegia (locul 20).