Cercetătorii iau în calcul trei posibile ipoteze care au dus la formarea inelelelor lui Saturn: ciocnirea unei comete cu unul din satelitii deja existenți ai planetei urmată de etalarea materiei rezultată ca urmare a distrugerii complete a acestora; captura unui obiect masiv din sistemul solar extern care ulterior a fost distrus de forțele mareice induse de planeta Saturn; și inelul este o ramașiță din norul primorial de praf si gaz în care s-a format planeta Saturn.
În cadrul studiului, savanții au folosit simulări pe computer pentru a investiga disrupția obiectelor din centura Kuiper de forța mareică a planetelor-gigant.
Astfel, au descoperit că în majoritatea cazurilor, fragmente au rămas pe orbita planetelor, iar masa combinată a acestor fragmente este suficientă pentru a explica inelele din jurul lui Saturn și Uranus.
Așadar, cea mai plauzibilă explicație este aceea că inelele planetare s-au format când obiecte suficient de mari au trecut pe lângă acești giganți și au fost distruse.
„Descoperirile arată că inelele planetelor-gigant sunt rezultate alte procesului natural de formare a planetelor din sistemul nostru solar. Asta ne indică și faptul că alte planete, descoperite în jurul unor stele îndepărtate, vor avea inele formate în aceeași manieră. Descoperirea unui sistem de inele în jurul unei exoplanete a fost deja anunțată, iar mai multe descoperiri de acest fel ne vor ajuta să înțelegem mai bine originile acestora", potrivit cercetătorilor.
Studiul a fost publicat în jurnalul științific Icarus, iar la cercetare au luat parte patru profesori de la Kobe University, de la Institute de Physique du Globe și de la Earth-Life Science Institute.