Criteriile luate în calcul de realizatorii clasamentului sunt puterea de cumpărare, atitudinea comercianţilor şi numărul de vizitatori anual. Fiecare dintre aceste criterii primeşte o notă între 1 şi 10 şi în funcţie de media obţinută s-a realizat clasamentul.
Locul 1 în topul realizat de Expedia este ocupat şi anul acesta de New York, care a obţinut cel mai mare număr de puncte, bifând 8 la puterea de cumpărare, 9 la amabilitate şi 7 la numărul de vizitatori.
Pe locul doi se clasează Berlinul cu punctaj maxim la capitolul amabilitatea personalului, iar pe trei Los Angeles care a pierdut la capitolul vizitatori. Top cinci este completat de Londra care a obţinut nota maximă la numărul de vizitatori şi de Kuala Lumpur cu 10 la puterea de cumpărare.
Pe ultimele locuri în clasament se află Cape Town, Amsterdam şi Bucureşti, capitala României aflându-se pentru prima dată în acest top, scrie Mediafax.
Cu 11 puncte din 30 posibile, Bucureştiul a luat nota 9 la puterea de cumpărare, realizatorii arătând că transportul în comun este foarte ieftin, 0,24£, în timp ce o pereche de jeans Levi’s se vând cu 39,62£, iar încălţămintea Nike cu 44,67£.
Preţurile din România sunt dintre cele mai mici, raportate la alte oraşe din top. În Amsterdam, de exemplu, transportul public este 2,05£, Levi’s – 67,18£, iar încălţămintea Nike – 63,03£.
Top cele mai bune 25 de oraşe pentru shopping din lume:
New York
Berlin
Los Angeles
Londra
Kuala Lumpur
Tokyo
Singapore
Istanbul
Paris
Madrid
Sao Paolo
Bangkok
San Francisco
Dubai
Milano
Roma
Hong Kong
Seul
Marrakech
Edinburg
Melbourne
Viena
Cape Town
Amsterdam
Bucureşti.