Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu, Muzeul Lingurilor de Lemn din Câmpulung Moldovenesc şi Muzeul Nisipului de la Dăbuleni sunt cele trei muzee ciudate din România care anual atrag mii de vizitatori în ţara noastră.
Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu a fost deschis în anul 1972 şi găzduieşte 6.600 piese din 67 farmacii din 32 de localităţi ale ţării. Cuprinde trei secţiuni expoziţionale : oficina cu mobilier vienez( magazinul farmaciei), laboratorul în care sunt expuse echipamente farmaceutice din diverse epoci şi sectorul homeopatic unde sunt prezentate truse, flacoane , ustensile şi preparate homeopatice.
Muzeul Lingurilor de Lemn “Ion Ţugui” este un muzeu singular din Câmpulung Moldovenesc care găzduieşte 5.000 de linguri adunate din toate ţările de către profesorul Ion Ţugui. Lingurile adunate constituie un tezaur de artă populară.
Muzeul Nisipului este la Dăbuleni iar România este singura ţară care deţine un astfel de muzeu.Muzeul Nisipului este de fapt o suprafaţă de 12 hectare cu nisip alb , nisip considerat neproductiv. Acest muzeu este vizitat cel mai des de cercetătorii ştiinţifici care doresc să studieze fenomenul.