Chiar dacă slănina de porc este un produs plin de grăsime, consumată în cantități mici, aceasta este foarte benefică pentru organism. Slănina are proprietăți curative, întărește sistemul imunitar și favorizează scăderea colesterolului. Vă prezentăm top 5 cele mai bune și simple rețete, cu ajutorul cărora veți obține cea mai delicioasă slănină din toate.
Rețeta Nr.1 – Slănină de casă (cea mai simplă rețetă)
INGREDIENTE
-slănină
-usturoi
-condimente khmeli-suneli
-piper negru măcinat
-semințe măcinate de mărar (sau alte condimente după gust)
-sare
MOD DE PREPARARE
1. Tăiați slănina bucăți de mărime medie.
2. Curățați usturoiul. Numărul cățeilor de usturoi trebuie să fie egal cu numărul bucăților de slănină. Tăiați cățeii de usturoi felii.
3. Presărați puține condimente, piper și usturoi la fundul unui vas emailat.
4. Luați o bucată de slănină în mâna stângă și sare în mâna dreaptă. Frecați slănina cu sare, deasupra vasului cu condimente.
5. Aranjați fiecare bucată de slănină în vas, cu pielea orientată în jos. Presărați fiecare strat de slănină cu condimente și usturoi. Nu vă fie frică să exagerați cu sarea.
6. Apăsați puțin slănina și acoperiți-o cu un capac sau o farfurie. Puneți o greutate deasupra (precum un borcan de 3 l cu apă). Dați slănina la un loc cald pentru 3-4 zile.
7. Scoateți slănina din vas. Îndepărtați excesul de suc și înveliți fiecare bucată într-un prosop de bumbac. Dați slănina la frigider.
Rețeta Nr.2 – Sărarea uscată a slăninii
INGREDIENTE
-1 kg de slănină
-2-3 căpățâni de usturoi
-condimente (coriandru, piper roșu măcinat, chimen, usturoi, busuioc, boia de ardei, frunză de dafin, cimbru)
-sare
MOD DE PREPARARE
1. Tăiați slănina bucăți de dimensiunea 10 x 15 cm. Întretăiați fiecare bucată de slănină, cu un interval de 3-5 cm. Tăiați-o cât mai adânc, practic până la piele.
2. Curățați usturoiul. Pregătiți amestecul de condimente. Umpleți spațiile formate cu usturoi și frecați carnea cu condimente. Treceți fiecare bucată de slănină prin sare. Aranjați carnea cât mai dens, într-un vas emailat. Presărați fiecare strat cu sare, din abundență.
3. Dați vasul cu slănină la un loc rece, pentru 5 zile.
Rețeta Nr.3 – Slănină fiartă cu coji de ceapă (Varianta 1)
INGREDIENTE
-slănină de porc cu dungi de carne (piept de porc)
-apă
-sare
-coji de ceapă
-condimente
MOD DE PREPARARE
1. Turnați apa într-o cratiță. Adăugați sarea și puneți cratița pe foc (1 kg de sare la 1 l de apă).
2. Când apa va începe să fiarbă, adăugați în cratiță cojile de ceapă și condimentele.
3. Tăiați slănina bucăți de dimensiunea 10 x 15 cm. Faceți focul mic și adăugați în cratiță bucățile de slănină. Fierbeți timp de 1.5-2 ore.
4. Amestecați sarea cu condimentele și usturoiul presat. Scoateți slănina din cratiță și lăsați-o să se răcească puțin.
5. Frecați fiecare bucată cu condimente. Înveliți slănina într-un prosop de bumbac și lăsați-o la temperatura camerei pentru 24 de ore. Dați slănina la frigider.
Sursa: bucatarul.eu