O echipă care a cercetat problema prezenţei apei pe planeta Marte a ajuns la concluzia că, în atmosfera acestei planete, se formează o gaură prin care este aspirată apa în spaţiu. Iar cantitatea de apă care mai rămâne este concentrată spre polii planetei.
Prezenţa vaporilor de apă deasupra atmosferei Planetei Roşii reprezintă un mister, deoarece aceasta are o atmosferă medie care ar trebui să completeze ciclul apei în natură. „Atmosfera medie marţiană este prea rece pentru a susţine apa în stare gazoasă", explică cercetătorii.
Ce s-a întâmplat cu apa de pe Marte
Cercetătorii sunt confunzi în legătură cu prezența vaporilor de apă la o altitudine mare în atmosfera planetei Marte, deoarece o porțiune din mijlocul straturilor din atmosferă este prea rece pentru a le permite să existe.
„Stratul mijlociu al atmosferei marțiene este prea rece pentru a permite existența vaporilor de apă", au subliniat cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.
În acest sens, oamenii de știință au făcut mai multe simulări pe computer pentru a afla cum reușește apa să treacă de bariera rece din miezul atmosferei. Astfel, au descoperit că acest lucru se întâmplă datorită proceselor atmosferice specifice planetei.
Misterul din spatele dispariției apei de pe Marte are legătură cu modul în care se defăşoară anotimpurile pe acestă planetă. Dacă e să luăm Pământul drept element de comparaţie, vedem că vara se desfăşoară relativ asemănător în cele două emisfere, Soarele încălzindu-le asemănător.
Totuşi, în cazul lui Marte, din cauza distanţei mai apropiate de Soare, emisfera sudică este încălzită mult mai tare decât cea nordică. Acest fenomen le permite vaporilor de apă să ajungă în spaţiul cosmic.