Cercetătorii consideră că atât energia solară, cât și cea eoliană, nu reprezintă surse consistente de energie. Asta din cauza faptului că necesită porțiuni mari de teren pentru a putea fi puse în aplicare.
„Ceea ce are nevoie lumea este o sursă de electricitate fără carbon, care poate fi crescută la o scară masivă foarte rapid și să ofere electricitate fiabil la timp, indiferent de condițiile meteo – totul fără să extindă suprafața totală devotată generării de electricitate", au subliniat cercetătorii Goldstein și Qvist. „Energia nucleară îndeplinește toate acele condiții".
Energia nucleară - arma împotriva unui posibil dezastru climatic
De cele mai multe ori oamenii asociază energia nucleară cu un dezastru, probabil din cauza exploziei de la Cernobîl. Însă, accidentele de tipul celui de la Cernobîl sunt extrem de rare, iar cantitatea de deșeuri rezultată este mult mai mică decât cea din urma arderii combustibililor fosili.
În acest sens, omul de știință Joshua S. Goldstein și inginerul Staffan A. Qvist sunt convinși că trebuie să eliminăm eticheta negativă pe care am lipit-o energiei nucleare și să o încorporăm pe aceasta din urmă în cadrul eforturilor de a evita o catastrofă climatică.
„Chiar dacă fiecare țară ar implementa sursele de energie regenerabilă la fel de rapid ca Germania, am ajunge abia la o cincime din ținta globală a energiei curate. Astfel, ar fi nevoie de 150 de ani pentru a decarboniza planeta, iar noi mai avem doar trei decenii la dispoziție până la atingerea unui punct critic în privința încălzirii globale", au explicat cei doi cercetători într-un studiu.