Bradul natural prezintă pe crengile sale microorganisme, dintre care cele mai periculoase sunt mucegaiurile. Bradul artificial este realizat din policlorura de vinil, care poate conține substanțe toxice dăunătoare.
Riscurile bradului natural
Mucegaiurile aflate în special pe scoarța bradului natural sunt foarte periculoase, mai ales pentru căile respiratorii. Studiile din ultimii ani demonstrează că brazii de Crăciun predispun la alergii, astm, scad imunitatea în față răcelilor, facilitează sinuzitele și alte afecțiuni din sfera ORL.
De asemenea, mulți brazi destinați vânzării sunt stropiți cu diverse de substanțe toxice și pot conține pesticide, pe care producătorii le folosesc pentru a stimula creșterea brazilor.
Cercetătorii au stabilit că "Sindromul bradului de Crăciun" este provocat de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvoltă pe copac, provocând probleme respiratorii. Practic, oamenii de știință sunt de părere că majoritatea problemelor cauzate de bradul natural sunt cele ale căilor respiratorii.
Concret, ciupercile de pe crenguțe atacă plămânii, iar sursa principala a problemelor este mucegaiul de pe crengi, care produce continuu ciuperci microscopice ce sunt inhalate, provocând tuse, iritatie în gât, amețeală, mâncărimi ale nasului, lacrimari ale ochilor, tușe, probleme de respirație, dureri în piept, sinusuri înfundate, senzație de oboseală și insomnie.
De asemenea, s-a constatat că ciupercile în cauza se găsesc pe brazi în mod natural, însă acestea încep să se multiplice la căldură. De aceea, pentru a fi redus riscul de apariție al problemelor de sănătate, este indicat că bradul să fie înlăturat din locuința imediat după ziua de Crăciun.
Astfel spus, este indicat ca bradul natural să fie scos din casă și aruncat înainte de a se usca, în felul acesta eliminând apariția eventualelor probleme.
Riscurile bradului artificial
Pe de altă parte, bradul artificial este la fel de periculos. Acesta este fabricat dintr-un plastic numit policlorură de vinil (PVC), care poate să conțină substanțe toxice periculoase, cum ar fi plumbul.
Există studii care arată că materialele plastice din acești brazi sunt deosebit de toxice chiar și la atingere, astfel că unele etichete ale brazilor artificiali avertizează să ne spălăm pe mâini după montare și, de asemenea, li se interzice copiilor să se joace cu elementele bradului.
De aceea este recomandat că acesta să nu fie instalat în dormitorul celor mici. Mai mult, anumite studii efectuate arată că aceste substanțe din compoziția bradului artificial pot duce la apariția unor probleme renale, hepatice sau neurologice.