Setea în diferite tipuri de diabet
Setea excesivă în diabet se numește polidipsie. Este frecventă atât în diabetul zaharat, cât și în diabetul insipid.
Diabetul zaharat, care include diabetul de tip 1 și tip 2, apare atunci când glicemia este prea mare. Tipul 1 este o boală autoimună care determină pancreasul să nu mai producă insulină, un hormon care ajută glicemia să intre în celule. În tipul 2, corpul nu produce suficientă insulină sau nu o folosește bine.
Diabetul insipid nu are legătură cu nivelul zahărului din sânge. Este o tulburare rară care afectează rinichii și hormonii care îl fac să funcționeze corect. Diabetul insipid determină organismul să producă cantități mari de urină, ceea ce te deshidratează.
Atât glicemia crescută, cât și urinarea frecventă pot duce la sete constantă și severă.
Setea este un semn de avertizare a diabetului
Insulina ajută organismul să folosească zahărul pentru energie. Când nu ai suficientă insulină, excesul de zahăr (glucoză) se acumulează în sânge.
Rinichii lucrează foarte mult pentru a absorbi și a filtra excesul de zahăr. De asemenea, pot elimina o parte din acel zahăr din organism prin urină. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, vor trage și fluide din țesuturi. Procesul te lasa deshidratat și însetat.
Este polidipsie sau altceva?
Dacă ai o sete care nu va dispărea, indiferent cât de mult ai bea, sau dacă urinezi într-o cantitate neobișnuită în fiecare zi, ai putea avea polidipsie. Dar reține că multe medicamente pot provoca sete și gură uscată, inclusiv:
· Antipsihotice
· Antidepresive
· Anticonvulsivante
· Inhibitori SGLT2 pentru diabet
· Steroizi
Sunt permise bananele dacă ai diabet ZAHARAT? Ce spune un cunoscut specialist
În plus, uscăciunea gurii este un semn distinctiv al afecțiunilor precum bolile glandelor salivare, sindromul Sjogren și HIV/SIDA.
Setea excesivă nu este doar enervantă. Ar putea duce la probleme grave de sănătate.
Deshidratare. Deshidratarea prelungită poate provoca greață, amețeli, dureri de cap și leșin.
Indiferent dacă ai diabet zaharat nediagnosticat sau prost controlat, glicemia crescută pune în pericol întregul organism. Gestionarea diabetului înseamnă scăderea riscului de complicații precum:
· Boli de inimă și accident vascular cerebral
· Leziuni ale nervilor
· Boală de rinichi
· Boali de ochi
· Probleme sexuale și ale vezicii urinare
· Tratarea setei excesive
Un specialist în diabet face praf grădinițele cu program vegetarian sau vegan: este o mare PROSTIE!
Dacă diabetul este cauza setei excesive, ținerea sub control este primul pas către ameliorare. Asta începe cu un diagnostic, urmat de un plan de tratament pentru diabet.
Diferite tipuri de diabet necesită tratamente diferite.
În tipul 1, va trebui iei insulină de mai multe ori pe zi sau să utilizezi o pompă de insulină, care furnizează doze constante pe tot parcursul zilei. În tipul 2, este posibil să ai nevoie de medicamente dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente. Medicamentele pentru diabetul de tip 2 includ, printre altele, insulina și metformina.
Citește continuarea pe Click!Sănătate