Când vorbim despre gogoși pufoase, ne referim la niște gogoși care au un miez aerat și prezintă găuri în interior. Dacă ai îndoieli cu privire la cum ar trebui să arate aceste gogoși pufoase, iată o descriere mai detaliată: ele trebuie să aibă un miez ușor și pufos, cu găuri distribuite uniform. Dacă gogoșile tale ies dense și asemănătoare cu o bucată de pâine, din păcate, nu pot fi considerate gogoși pufoase.
Găurile de aer din interiorul lor sunt dovada că aluatul a fost pregătit cu consistența potrivită, că a fost lăsat să dospească corespunzător și prăjit în mod corect.
Respectă pașii de mai jos pentru a obține gogoșile pufoase!
Cum trebuie să le prepari - Trucurile simple pe care să le folosești
Pentru a obține cele mai bune gogoși, este esențial ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Acest lucru va permite aluatului să crească în mod corespunzător atunci când îl lași la dospit. De asemenea, trebuie să fii atent la cantitatea de zahăr pe care o adaugi, deoarece zahărul se poate arde ușor în timpul prăjirii. Nu este nevoie ca gogoșile să fie extrem de dulci, mai ales dacă le vei însoți cu topping-uri la final. În plus, atunci când frămânți aluatul, asigură-te că devine neted și nu lipicios. Textura lui ar trebui să fie ușor moale, nu fermă.
Pentru prăjirea gogoșilor, folosește o tigaie adâncă sau o oală cu suficient ulei. Uleiul trebuie să fie bine încins atunci când adaugi gogoșile. Gătește-le la un foc mediu-mare pentru a asigura o gătire rapidă și pentru a evita absorbția excesivă de ulei. Pentru a verifica dacă uleiul este suficient de încins, poți atinge suprafața lui cu o lingură de lemn. Dacă în jurul lingurii apar multe bule de aer, atunci uleiul a atins temperatura optimă pentru prăjire.
Rețeta tradițională de gogoși - Ingrediente
500 grame făină
150 grame iaurt
50 mililitri lapte
7 grame drojdie uscată sau 25 grame drojdie proaspătă
50 grame zahăr
60 grame unt
2 gălbenușuri
coajă rasă de la o lămâie
ulei pentru prăjire
vârf de sare
zahăr pudră sau scorțișoară pentru pudrat
Rețeta tradițională de gogoși - Mod de preparare
Într-un castron, dizolvă drojdia în laptele călduț împreună cu zahărul. Lasă compoziția să se activeze timp de aproximativ 10 minute, până când începe să se formeze spumă.
Adaugă făina, gălbenușurile, untul topit și sarea în castron și amestecă totul până când ingredientele se combină și formează un aluat omogen.
Frământă aluatul de gogoși cu mâna astfel încât să se lege cât mai bine, apoi pune treptat untul topit. În continuare, trebuie să frămânți până când se încorporează untul și obții un aluat nelipicios, neted și ușor moale. Poți folosi și robotul de bucătărie pentru acest pas.
Acoperă castronul cu un prosop curat și lasă aluatul să dospească timp de aproximativ o oră, într-un loc cald, până când acesta își dublează volumul.
Întinde aluatul cu sucitorul pe masa presărată cu făină. Pentru modelarea gogoșilor, decupează aluatul folosind o formă rotundă cu diametrul de 8 cm. Așază bucățile decupate pe o tavă mare și acoperă-le cu folia alimentară întrucât mai trebuie lăsată la dospit timp de 15 minute.
Pune gogoșile formate în uleiul încins, câteva bucăți la un moment dat, având grijă să nu suprapui gogoșile în tigaie. Prăjește gogoșile aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte, până devin aurii și umflate.
Scoate gogoșile prăjite din tigaie și lasă-le să se scurgă pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
După ce s-au răcit puțin, presară zahăr pudră pe deasupra gogoșilor și sunt gata de servit!