Pizza Stromboli. Înainte de a afla cum se prepară celebrul Stromboli, ar trebui să știi și când a luat naștere acest fel de mâncare. Sandvișul a fost inventat de italo-americani în Statele Unite ale Americii, mai exact în zona Philadelphia prin anii 40 și ar fi fost servit în restaurantul lui Nazzareno Romano.
Imigrantul italian a ajuns în America când avea 25 de ani. Zidar de meserie, a lucrat în construcții în zona Philadelphia, înainte de a da lovitura cu noul său produs - pizza Stromboli. Adică plăcinte pătrate cu un sos marinara gătit, specific italienesc, și fără brânză. Care au devenit cunoscute sub numele de „Plăcinta cu roșii din South Philly”.
Sandvișul folosește același tip de aluat folosit pentru pizza sau pâine. La început, imigrantul italian își vindea pizza la o tonetă de pe strada Washington din sudul Philadelphia, pentru a avea bani să-și întrețină familia, în timpul Marii Depresiuni, scrie site-ul dedicat restaurantului italian Romano` s Stromboli.
Se mai spune că numele pentru pizza Stromboli ar veni de la vulcanul Stromboli, unul dintre vulcanii activi din Italia, sau de la filmul Stromboli al lui Rossellini, care descrie povestea unei imigrante din Lituania în Italia, care se căsătorește cu un italian, pescar, care trăiește pe insula Stromboli.
Pizza Stromboli - Ingrediente
Ingrediente aluat pizza Stromboli
350 g făină
6 g drojdie uscată sau 15 g drojdie proaspătă
2 lingurițe ulei de măsline
1 linguriță miere
200 ml apă caldă
½ linguriță sare
Ingrediente sos de roșii
3-4 roșii coapte
3-4 frunze busuioc verde
1 lingură ulei de măsline
1 cățel de usturoi
un praf de sare
Ingrediente Topping
100 g mozzarella
100 g cașcaval
200 salam crud uscat
Pizza Stromboli - Mod de preparare
Pizza Stromboli. Primul pas cu care vom începe această rețeta este prepararea aluatului. Pentru asta o să ai nevoie de un castron mai încăpător, de 200 ml apă caldă, în care pui mierea și drojdia uscată. Amestecă foarte bine și lasă totul timp de 2-3 minute.
Apoi, adaugă jumătate din cantitatea de făînă și amestecă până ce se va încorpora. După asta, adaugă uleiul de măsline și restul de făînă, apoi amestecă până ce la omogenizare. Castronul se va acoperi cu o folie alimentară, iar apoi se lasă la dospit timp de 30-40 de minute.
Pizza Stromboli. Între timp, va trebui să prepari sosul de roșîi. Nu este deloc greu, pentru că metodă este asemănătoare cu cea în care prepari sosul de roșii pentru paște.
Tot ce trebuie să faci este să tăi mărunt usturoiul, apoi să pui uleiul de măsline într-o tigaie și să îl încingi bine. Adaugă usturoiul și roșiile tocate mărunt. Lasă totul la foc mic până ce roșiile se pot zdrobi, adaugă sarea și frunzele de busuioc. Sosul este gata pentru stromboli.
Pizza Stromboli. Frunzele se pot tăia mărunt sau se pot pune întregi. La final, poți da totul prin blender sau să maruntesti folosind un mixer vertical. Este soluția ideală dacă te deranjează semințele de roșîi. Dacă nu, poți folosi sosul că atare.
După ce ai preparat sosul, lasă-l deoparte și ocupate de mozzarella și cășcaval. Aceste două ingrediente se dau prin răzătoare. Salamul crud se va tăia mărunt.
Pizza Stromboli. Acum că ai pregătit toate ingredientele, este timpul să montezi acest sandviș stromboli. Aluatul se întinde folosind un sucitor, însă va trebui să îi dai o formă dreptunghiulară, pentru a putea să îl pui într-o tavă. Și dacă tot am adus vorba de tavă, această se va tapeta cu o hârtie de copt. Mare atenție să acoperi și marginile tăvii, pentru că aluatul să nu se lipească.
După ce ai întins aluatul pe tavă de copt, este momentul să îl ungi cu sosul de roșîi. Exact că atunci când ai face pizza. Peste sos se pune brânză rasă și cășcavalul ras, împreună cu bucățile de salam uscat.
Pizza Stromboli. Următorul pas va fi să îndoi marginile aluatului, iar apoi să formezi o ruladă adică acest stromboli. La final, va trebui să o crestezi puțîn cu un cuțit pentru că aluatul va avea nevoie să răsufle și să nu se spargă. Înainte de a bagă totul la cuptor, mai poți unge cu un ou bătut sau cu puțîn ulei de măsline.
Cuptorul se va preîncinge la temperatura de 220 grade Celsius unde va sta timp de 8-9 minute. După aceea, temperatura se va reduce la 180 grade Celsius, unde se va mai coace timp de 20 de minute. Îți sugerăm să întorci tava în acest timp, pentru a te asigura că se va coace uniform pe ambele părți.
Pizza Stromboli. După ce s-a copt, această pizza rulată se va lasă să stea timp de 10-15 minute să se răcorească, pentru că, dacă o să o tăi imediat, va curge toată umplutura.