Ortodoxe
Sf. Mc. Andrei Stratilat, Timotei, Agapie şi Tecla
Greco-catolice
Sf. m. Andrei Stratilat şi cei împreună cu el
Romano-catolice
Ss. Ioan Eudes, pr.; Sixt al III-lea, pp.
Sfântul Mucenic Andrei Stratilat este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 19 august.
Andrei a fost un tânăr comandant în armata împăratului Maximian (305-313), aflată la frontierele estice ale Imperiului Roman.
Împreună cu ostaşii săi, a câştigat o bătălie împotriva perşilor, chemând pe Hristos în ajutor. Au crezut atunci şi soldaţii pe care îi avea în subordine.
Denunţat că este creştin, Sfântul Andrei a fost adus în faţa reprezentanţilor administraţiei imperiale şi a fost torturat în Antiohia, împreună cu soldaţii, care erau în număr de 2.593, pentru a renunţa la credinţa în Hristos.
Înainte de a fi supus caznelor, Sfântul Mucenic Andrei a fost ameninţat de guvernatorul Siriei, Antioh, că o să fie omorât în mari chinuri, aşa cum s-a întâmplat cu alţi mucenici pe care i-a numit, dacă nu se va lepăda de Hristos.
"Aceste cuvinte ale lui Antioh mă întăresc pe mine mai mult decât mă înspăimântă, a răspuns Sfântul; căci dacă aceia pe care îi pomeneşte el, fiind daţi la cumplite chinuri de dânsul, s-au făcut biruitorii lui şi au stat înaintea lui Hristos Dumnezeu în cununa mucenicească, pentru ce să nu fiu şi eu rob credincios al Domnului meu Iisus Hristos, ca împreună cu aceia care mai înainte de mine au pătimit pentru Dânsul, să mă învrednicesc de împărăţia Lui" (Vieţile Sfinţilor).
La intervenţia împăratului, Maximian, tinerii militari au fost eliberaţi împreună cu comandantul lor, Sfântul Andrei, pentru faptul că persecutarea unui învingător ar fi generat serioase tulburări şi revolte în armată.
Lăsaţi liberi, au fost totuşi urmăriţi şi omorâţi într-o regiune a Munţilor Taurus.
Sfinţii au fost omorâţi într-o zi de Duminică, 19 august, iar în locul în care s-a vărsat sângele mucenicilor a izvorât un izvor cu ape vii şi tămăduitoare.