Ortodoxe
Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul
Greco-catolice
Sf. pf. Osea; Sf. cuv. m. Andrei din Creta
Romano-catolice
Ss. Ignaţiu din Antiohia, ep. m.; Osea, profet
Sfântul Proroc Osea este pomenit în calendarul creştin ortodox la 17 octombrie.
Prorocul Osea, unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament, a trăit o viaţă îndelungată, cu 822 de ani înainte de naşterea lui Hristos. Numele său se tâlcuieşte: mântuitor, păzitor sau umbritor.
Misiunea sa profetică s-a desfăşurat în vremea regilor iudei Ozia, Iotam, Ahaz şi Iezechia şi a regelui Ieroboam din Israel.
Cartea sa profetică însumează paisprezece capitole.
Sfântul Proroc Osea, "Umplându-se de Duh Sfânt, mult a proorocit pentru Israel şi pentru venirea lui Hristos şi învierea Sa" (Vieţile Sfinţilor).
A murit la adânci bătrâneţi şi a fost îngropat cu pace în pământul său.
* Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta a suferit moarte martirică la ordinul împăratului iconoclast Constantin al V-lea (741-775).
În secolul al VIII-lea, Biserica a fost greu tulburată de încercarea unor împăraţi de a înlătura cultul icoanelor, dezlănţuind persecuţii extrem de dure contra clericilor şi a credincioşilor care le venerau. Prigoana creştinilor dreptmăritori se numeşte iconoclasm (distrugerea icoanelor) sau iconomahie (luptă contra icoanelor).
Sfântul Andrei, aflând de persecuţia pornită împotriva creştinilor care apărau sfintele icoane, a părăsit mănăstirea sa şi, în timp ce împăratul se afla în zi de sărbătoare la Mănăstirea Mamant, a ieşit înaintea acestuia şi l-a mustrat pentru chinurile la care îi supunea pe creştini.
A fost întemniţat imediat şi a fost adus de două ori înaintea împăratului iconoclast, care a încercat prin tortură să îl facă să apostazieze de la dreapta credinţă.
Pentru apărarea adevărului, Sfântul Mucenic Andrei Criteanul a fost osândit la moarte şi, în timp ce era târât prin oraş până la locul primirii sentinţei, un eretic i-a tăiat picioarele cu o secure, iar Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc.