Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Mc. Meletina şi Ludmila
Greco-catolice
Sf. m. Eufemia
Romano-catolice
Ss. Corneliu, pp. m. şi Ciprian, ep. m.; Ludmila, m.
Sfânta Mare Muceniţă Eufimia este pomenită în calendarul creştin ortodox la 16 septembrie şi în ziua de 11 iulie, când este sărbătorită o minune făcută de cinstitele ei moaşte în timpul Sinodului al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, în anul 451.
Sfânta Muceniţă Eufimia era din Calcedon, oraş maritim în Bitinia (Asia Mică), în partea asiatică a strâmtorii Bosfor, de cealaltă parte faţă de Constantinopol. Era fiica binecredincioşilor părinţi Filotron Sigeliticul şi Teodorosia.
În timpul persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Diocleţian (284-305), guvernatorul Calcedonului a dispus ca toţi locuitorii să se adune la templul zeului Marte, pentru a-i aduce ofrande.
Mulţi creştini nu s-au supus ordinului şi s-au ascuns. Sfânta Muceniţă Eufimia, fiind prinsă de autorităţi, pentru că a mărturisit credinţa în Hristos a fost chinuită cu focul, arsă şi bătută cu toiege. Scăpând nevătămată cu darul lui Dumnezeu din toate aceste chinuri, a fost dată spre hrană fiarelor.
Sfânta a murit în mijlocul sălbăticiunilor, deşi nu fusese grav rănită, fiind doar atinsă de o ursoaică la un picior. Părinţii sfintei i-au luat trupul şi l-au îngropat în apropierea oraşului.