Rugăciunea este considerată una dintre cele mai puternice forme de comunicare cu Dumnezeu, oferindu-le oamenilor alinare în fața greutăților vieții. Exemplele din Scriptură arată clar că rugăciunile aduse cu credință pot aduce minuni. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al profetului Daniel, care, fiind aruncat în groapa cu lei pentru că a continuat să se roage, a fost salvat de îngeri, ce au închis gurile animalelor.
Rugăciunea către Sfânta Parascheva – alinare și protecție
În ajunul prăznuirii Sfintei Parascheva, dar și pe 14 octombrie, creștinii rostesc o rugăciune puternică, cunoscută pentru capacitatea sa de a aduce sănătate și liniște sufletească. Aceasta este o rugăciune care cheamă mila divină și cere protecție împotriva necazurilor și păcatelor cotidiene.
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim.
Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici nu ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”
Cine a fost Sfânta Parascheva?
Sfânta Parascheva, cunoscută sub numele de „Sfânta Vineri” în tradiția populară, s-a născut într-o familie evlavioasă și a fost crescută în credință, post și rugăciune. După moartea mamei sale, la doar 15 ani, a decis să îmbrățișeze o viață de rugăciune și asceză. Timp de cinci ani, a trăit la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, după care s-a retras în pustiul Iordanului, unde a continuat să se dedice unei vieți austere, în post și rugăciune.
Sfânta Parascheva este considerată o ocrotitoare a celor aflați în necaz și o mijlocitoare puternică în fața lui Dumnezeu. De-a lungul vieții sale, aceasta a săvârșit numeroase minuni, care sunt celebrate și astăzi, pe măsură ce credincioșii continuă să se roage pentru ajutorul ei în momentele de încercare.
Praznicul Sfintei Parascheva este o ocazie pentru credincioși să reflecteze asupra credinței, să-și întărească legătura cu Dumnezeu și să ceară sprijinul sfintei în călătoria lor spirituală.