Carnea de pui e fadă, însă piccata este o alegere savuroasă, rapidă și deloc costisitoare pentru o masă delicioasă! Rețeta este mult mai simplă decât ar crede cei care o consumă exclusiv la restaurant.
Piccata este un preparat cu specific italian și, de aceea, preparatul de mai jos poate fi servit și alături de paste.
Rețeta tradițională italiană de piccata se gătește cu carne de vițel, însă de-a lungul timpului a fost adaptată, iar astăzi se gătește și cu carne de pui. În unele regiuni din Italia, piccata se gătește și din fileuri de pește.
Se prepară din fileuri subțiri de carne trase prin făină și rumenite în tigaie în ulei de măsline și unt. Apoi, bucățile de carne sunt frăgezite într-un sos delicios cu capere și suc de lămâie. La final, savurăm o carne moale și suculentă, servită într-un sos delicios.
Dacă urmați acești pași simpli, o să vă iasă un fel de mâncare elegant și mult mai gustos ca în orice local! Totul este gata în 30 de minute.
Pui piccata - Ingrediente
2 bucăți mari de piept de pui dezosat
1 lingură ulei de măsline
1 lingură cu vârf de unt
1 cățel de usturoi tocat
2 linguri roșii uscate tocate
2 linguri de vin alb
zeama de la o lămâie
220 ml supă de pui
2 linguri de capere
2 linguri de unt
110 ml smântână pentru gătit
3 linguri de făină
sare și piper după gust
*pentru decorat, pătrunjel tocat și o lămâie
Pui piccata - Mod de preparare
Taie pieptul de pui în două, transversal și bate ușor fiecare bucată ca pentru șnițele. Dacă faci asta, va rămâne mai fraged și, totdată, se va găti mai repede.
Asezonează cu sare și piper. Dă ușor puiul prin făină și scutură excesul, pentu că făina va ajuta, mai târziu, sosul să se îngroașe.
Încinge o tigaie mare. Toarnă uleiul de măsline, topește untul. Când începe să sfârâie, adaugă bucățile de pui. Sotează puiul la foc mediu, câte 3 minute pe fiecare parte, până devine ușor rumen. Scoate-le într-un vas și păstrează-le calde.
În același vas în care ai făcut puiul se adaugă vinul, amestecând cu ce a rămas după ce ai scos carnea, ca să se omogenizeze aromele.
Se adaugă apoi încet, amestecând continuu, supa de pui, zeama de lămâie, caperele, scurse înainte, apoi și roșiile uscate.
Sosul se aduce la punctul de fierbere, amestecând ușor și continuu. Lasă-l să scadă și să ajungă la aproximativ jumătate din ce ai în tigaie.
Apoi se adaugă smântâna și alte 2 linguri de unt. Se asezonează după gust și se lasă aromele să se așeze, timp de 1-2 minute.
Se aduce totul la fierbere și apoi se micșorează focul la mediu. Se amestecă ușor încă o dată, apoi se adaugă puiul.
Se poate presăra deasupra pătrunjel și decora cu felii subțiri de lămâie.
Sursa: unica.ro